Obiceiuri care iti pun in pericol sanatatea

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 31, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dus

Cand vine vorba de igiena personala, ne gandim ca cu cat ne spalam mai des, mai mult si mai viguros, cu atat suntem mai sanatosi si mai „fresh". 

Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. În continuare îti prezentam cele mai comune 11 greseli legate de igiena corporala si de modul în care te speli cand intri la dus:

1. Folosesti apa foarte fierbinte
Dusurile fierbinti sunt reconfortante pe vreme rece si dupa zilele lungi petrecute la serviciu, dar apa fierbinte fragilizeaza pielea si parul prin faptul ca înlatura o cantitate mare de uleiuri naturale protectoare. În plus, agreseaza pielea, o usuca si provoaca iritatii. Spalatul cu apa foarte fierbinte încurajeaza descuamarea pielii si încretirea parului.

Încearca sa folosesti apa cat mai rece, ideal la aceeasi temperatura cu cea a corpului.

2. Cureti pielea prin metode agresive
Daca folosesti bureti de baie sau carpe din material textil la spalatul pe corp, ai grija sa nu apesi si sa nu insisti cu ele prea tare. Buretii de baie sunt foarte agresivi pentru piele, fiind utili poate doar pentru curatarea talpilor. Curatarea agresiva a pielii înlatura bariera protectoare naturala a pielii. Cu cat freci mai tare, cu atat o usuci mai rau si, în compensatie, pielea secreta o cantitate mai mare de sebum. Excesul de sebum poate retine mai multe impuritati si bacterii, încurajand astuparea si infectarea porilor. 

Spala-te cu miscari blande, fara sa apesi prea tare, si foloseste doar o carpa din bumbac pentru bebelusi. Deoarece buretii de baie si carpele textile se infesteaza usor cu bacterii, se recomanda sa le speli la masina la temperaturi ridicate dupa cel mult trei folosiri.

3. Te speli pe cap în fiecare zi
Nu e deloc o idee buna sa te speli zilnic pe cap daca vrei sa ai un par sanatos. Potrivit dermatologilor, persoanele cu par subtire si fragil trebuie sa se spele pe cap de cel mult doua ori pe saptamana, iar persoanele cu parul cret sau aspru doar o singura data pe saptamana, deoarece în cazul lor dureaza mai mult ca stratul uleios protector sa se refaca. Daca nu rezisti tentatiei de a te spala pe cap mai des, rezuma-te doar la folosirea de balsam între spalarile cu sampon.

4. Nu te clatesti îndeajuns
Este foarte important sa te clatesti bine pe cap si pe corp dupa folosirea de sapunuri, sampoane si geluri de dus ca sa previi astuparea si inflamarea porilor si, implicit, eruptiile acneice. Daca ai multe cosuri pe spate, acesta ar putea fi principalul motiv.

5. Îti freci pielea capului prea viguros
Masarea pielii capului la spalatul parului este foarte invigoranta, dar ai grija sa nu apesi prea tare si sa nu folosesti niciodata unghiile. Zgarieturile si iritatiile duc la descuamarea pielii capului. Maseaza pielea si radacinile parului cu varfurile degetelor, si niciodata prea viguros. Aceeasi regula se aplica si la samponarea parului; altfel încurajezi ruperea si despicarea firelor.

6. Petreci prea mult timp sub dus
Ca sa previi uscarea excesiva a pielii, nu se recomanda sa stai sub dus mai mult de 15-25 de minute odata. Ideal ar fi sa te încadrezi în 10 minute cu tot cu spalatul pe cap.

7. Folosesti prea mult gel de dus
Folosirea în exces a gelului de dus, indiferent de calitatea produsului respectiv, are acelasi efect deshidratant precum apa foarte fierbinte. Înlatura bariera protectoare a pielii atat de necesara, iar uscarea pielii poate încuraja aparitia pruritului si a eczemelor.

8. Nu folosesti creme sau geluri hidratante dupa spalare
Desi este un pas de dupa spalare, si acesta trebuie integrat în ritualul dusului. Foloseste de fiecare data o crema sau un gel hidratant imediat dupa ce iesi de la dus, adica la interval de cel mult trei minute. Nu astepta sa te usuci complet, este chiar mai indicat sa aplici crema hidratanta pe pielea usor umeda pentru ca aceasta sa retina mai multa umiditate. Foloseste cantitati generoase de crema si aplic-o pe piele cat timp porii sunt înca deschisi.

Uscarea si craparea pielii înlesneste patrunderea bacteriilor si alergenilor, asa ca nu mai sari peste acest pas.
9. Te sapunesti pe tot corpul
Sapunul are rolul de a dizolva uleiul si murdaria pentru o îndepartare mai usoara, dar din moment ce pielea de pe brate si picioare are un strat mai subtire de sebum, este mult mai predispusa la deshidratare. Atunci cand nu este neaparat nevoie sa faci asta, nu te mai sapuni si pe brate, umeri, coapse si gambe.

10. Te stergi cu miscari agresive
În loc sa te stergi cu prosopul ca sa te usuci, tamponeaza cu el pielea ca sa absoarba umezeala. Acelasi lucru este valabil si pentru par. Daca îti înfasori parul în prosop si îl stergi cu miscari viguroase, risti sa-l fragilizezi si sa-l faci mai vulnerabil la rupere. Daca vrei neaparat sa-ti înfasori parul ca sa-l usuci mai repede, foloseste macar un prosop din microfibre. Desi sunt mai putin moi decat prosoapele obisnuite, prosoapele din microfibre absorb apa mult mai repede, reducand astfel nevoia de a mai freca parul ca sa se usuce. Parul uscat astfel se si electrizeaza mai putin.

11. Folosesti sapun cu deodorant sau sapun antibacterian
Parfumurile si alti ingredienti agresivi usuca excesiv pielea, favorizand uscarea, descuamarea si iritarea acesteia. Cel mai indicat este sa folosesti un sapun cu actiune blanda care sa nu contina ingredienti precum parfum, coloranti sintetici, triclosan, formaldehida si parabeni, care pot cauza chiar dermatite.

Se recomanda ca mai ales persoanele în varsta sa ia în calcul înlocuirea sapunului cu detergenti cu unul neutru si emolient. Poti sa-ti prepari propriul sapun de corp amestecand doua treimi de cana de sapun lichid de Castilia cu un sfert de cana de miere, doua lingurite de ulei de masline sau ulei de migdale dulci, o lingurita de ulei de vitamina E si 50 de picaturi de ulei esential la alegere.

Uleiul esential de lavanda, de exemplu, este excelent pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea afectata de eczeme, psoriazis, sau de acnee.

sursa:secretele.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: obiceiuri care iti pun in pericol sanatatea