Nu e medicament, dar face adevarate miracole

Posted by Alin Marinescu on Sunday, November 6, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru autosugestia vindeca

Micile trucuri se pot dovedi adevarate miracole pentru sanatate. Frecvent, se intampla ca bolnavii sa se simta mai bine atunci cand sunt tratati cu un medicament care nu contine nicio substanta curativa. Acest fapt se datoreaza fenomenului numit placebo.
Acesta este, probabil, cel mai vechi medicament din lume, folosit de mii de ani de vraci, samani si chiar de medici, iar numele sau dateaza de acum 200 de ani fiind legat de cuvantul latin "placere", explica Deutsche Welle.
Pastilele placebo nu au proprietati medicamentoase, dar ii ajuta pe pacientii care cred in puterea lor. Psihologul, profesor dr.Manfred Fall Shedlovski, exploreaza fenomenul de peste 20 de ani.

Autosugestia vindeca

"Efectul placebo este obtinut atunci cand pacientii iau medicamente care nu contin substante terapeutice. Insa in acest caz nu se pune pret pe calitatea medicamentoasa a leacului, ci pe ceva care tine de puterea de lupta a fiecaruia, autosugestia.
Autosugestia constituie centrul efectului. Daca pacientul stie ca i se da un medicament fara niciun fel de efect terapeutic, el isi va pierde increderea in acesta. Cu toate acestea, trebuie sa se stie ca efectul nu apare la oricine, si in orice fel de conditii.
Puterea efectului placebo a fost demonstrata in durerile acute si cronice, precum si in cazuri de depresie si tulburari mintale. Poate aparea, la fel de bine, si in cazul unor boli neorologice cum ar fi Parkinson.
In incercarea de a intelege secretele acestui efect placebo, cercetatorii au descoperit ca un factor important este asa-numita " conditionalitate": organismul invata sa reactioneze intr-un anumit fel la anumiti stimuli.
De exemplu, amatorii de cafea se simt mai plini de viata dupa ce au baut o ceasca zdravana de esspreso, chiar si decofeinizata. Se intampla astfel, pentru ca, dupa o anumita perioada de timp, organismul reactioneaza la stimulul numit " cafea" prin aceleasi semnale biochimicie, chiar si in cazul cafelei decofeinizate.
"Acest lucru este valabil pentru cafea, dar si pentru analgezice sau alte medicamente", explica profesorul Shedlovski, adaugand ca, alaturi de "conditionalitate", un rol mare il joaca asteptarile pacientului fata de tratamentul prescris.
Un rol extrem de important il are si increderea pe care pacientul o manifesta fata de terapeut. Cu cat credibilitatea medicului este mai puternica, cu atat sunt mai mari sansele efectului placebo.
Numarul medicilor care prescriu pacientilor tratamente placebo nu este cunoscut, pentru ca niciun cadru medical nu ar recunoaste vreodata ca acest fenomeen chiar este real si are o anumita amploare.
Din studiile internationale a reiesit ca jumatate din medicii intervievati au recomandat frecvent medicatie de tip placebo.
Conform unor date, detinute de Universitatea din Hanovra, 55 la suta dintre medici recomanda cel putin de doua ori pe luna asemenea tratamente. Convingerea generala este ca cifrele celor care recomnda placebo este mult mai mare.
Cel mai des, medicii recomanda un astfel de tratament bolnavilor care sufera de tulburari afective, inclusiv dereglari ale somnului.
Se considera ca, in momentul in care doza de medicament si-a atins cantitatea maxima, iar organismul a devenit tolerabil la substanta prescrisa, nu ai alta varinata decat sa pacalesti pacientul, lasandu-l pe mana propriei autosugestii. Evident, cu ceva care sa contina putina apa chioara.

Sursa:   www.ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: nu e medicament  dar face adevarate miracole