Motive pentru care ne este foame tot timpul

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 17, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru senzatie de foame

V-ați pus vreodată întrebarea de ce vă este foame, deși tocmai ați mâncat? Să fie carbohidrații de vină și lipsa proteinelor, sau cantitatea mare de fructe? Aflați din articolul de mai jos, bazat pe o cercetare făcută de May Simkin, cum să combatem aceasta senzatie.

Senzație de foame permanentă? Atacuri repetate la frigider și la sertarele din bucătărie? Metoda de a ne hrăni pe apucate a devenit în ultima vreme un mod de viață, pentru toți cei stresați și ocupați. Însă acest mod de a mânca ne satisface doar pofta pe moment, apetitul reapărând în scurt timp. Foamea nu dispare cu adevărat decât atunci când corpul nostru primește ceea ce are nevoie cu adevărat. Faptul că îl hrănim cu chipsuri și snacksuri nu îl satisface.

Grelina, hormonul care stimulează apetitul, este la un nivel ridicat înainte de masă, semnalând creierului că ne este foame, și revine la cote normale imediat ce mâncăm.

În general, cu cât mâncăm mai multe grăsimi cu atât producem mai multă leptină - hormonul care joacă un rol important în reglarea aportulului și cheltuielilor energetice, inclusiv apetitul și metabolismul – și ca atare apetitul scade. Oamenii slabi au mai puțină leptină și de aceea vor avea o senzație de foame mai ridcată, dat fiind faptul că nu se primește niciun mesaj cu privire la opritul din mâncat la nivelul creierului.

Studiind motivele pentru care ni se face foame aflăm cum putem controla hormonii responsabili de apetit.

1.Acumulare de carbohidrați. Orezul alb, pastele și pâinea albă trec printr-un proces de fabricare ce le elimină calitățile nutritive și le lasă doar conținutul de zahăr. Odată ce aceste produse ajung în stomac, rămâne foarte puțin spațiu pentru procesul de digestie, iar zahărul intră imediat în sânge, de unde senzația de foame imediată. De aceea e importantă înlocuirea carbohidraților cu legume sau paste și pâine din cereale integrale.

2.Excluderea proteinelor. Aestea reprezintă nutrienți complecși, dar se asimilează mai greu în procesul digestiv, de aceea rămân în stomac pentru mai mult timp.

3.Lipsa grăsimilor. Studiile arată că grăsimile dau senzația de sațietate, acționând la fel ca nutrienții. Avocado conține grăsimi sănătoase care elimină senzația de foame.

4.Prezența fibrelor. Esențiale pentru un sistem digestiv sănătos. Există două tipuri de fibre: insolubile, care asigură o eliminarea sănătoasă, și solubile, care se dizolvă într-o consistență asemănătoare gelului și contribuie la modul în care ne simțim pe deplin sătui. Legumele conțin o mulțime de fibre și de aceea, în mod ideal, o jumătate din farfurie, la masă, ar trebui să fie formată din legume.

5.Semințele de chia. Foarte bogate în proteine și omega 3, controlează apetitul, absorbind apa și umflându- se în stomac.

6.Prea multe fructe. Deși conțin fructoză, aceasta este totuși un zahăr care trebuie limitat, astfel încât două fructe pe zi sunt considerate suficiente.

7.Deshidratarea corpului. Crește senzația de foame, deși aceasta se elimină rapid dacă se bea un pahar cu apă. Consumul de fructe sau legume cu conținut ridicat de apă (mere, portocole, castraveți) mențin nivelul de hidratare la limite normale.

8.Mâncatul prea rapid. Induce corpul în eroare. Mestecatul la un ritm mai încet îi dă timp corpului să înregistreze faptul că alimentele au ajuns în corp.

9.Cantitate insuficientă. Dacă se sare peste mese sau se țin regimuri și diete fără a consuma alimente bogate în calorii, senzația de foame va persista.

10.Lipsa de somn. Studiile arată că, cu cât dormim mai puțin, cu atât mâncăm mai mult, pentru a compensa oboseala și letargia.

11.Obsesia în a alege meniurile. A verifica rețete, a citi reviste în domeniul alimentar, a privi show-uri televizate despre bucătărie menține atenția asupra mâncării și consumului.

sursa: stiri.com.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: motive pentru care ne este foame tot timpul