Molarul de minte - cand il scoatem, cand il pastram?

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Molarul de minte

Molarul de minte nu este un semn al intelepciunii, ci mai degraba, pentru o parte dintre noi, o mare bataie de cap atunci cand creeaza probleme care ne determina sa vizitam cabinetul stomatologic.
Numeroase informatii derutante, nu intodeauna incurajatoare, circula despre acest dinte. Vestea buna e ca este un dinte pe cale de disparitie, absenta lui fiind un semn de evolutie, si prin urmare generatiile urmatoare nu vor mai avea molari de minte.

Cand trebuie sa renuntam la acest dinte:
- cand este foarte cariat, iar accesul cu instrumentele de curatat dintele este dificil, astfel incat nu poate fi realizat un tratament corect al cariei si/sau al canalelor
cand produce infectii repetate (pericoronarita), din cauza acumularii sub gingia care il acopera partial a unor resturi de mancare; acestea produc inmultirea bacteriilor, acumularea de puroi, inflamarea obrazului si, uneori, a ganglionilor din vecinatate;
-cand se observa pe radiografie, desi inca nu este (complet) erupt, ca are o pozitie anormala, ca preseaza pe radacina dintelui vecin topind-o sau producand carierea acestuia;
-cand nu are suficient loc sa erupa, ramanand partial sau total blocat in os, chiar daca are pozitie verticala, corecta;
-cand erupe intr-o pozitie anormala - fie foarte inclinat spre obraz, producand ranirea constanta a acestuia, fie prea inclinat spre limba;
-cand, inainte, pe parcursul sau dupa terminarea tratamentului ortodontic se estimeaza ca va inghesui dintii indreptati cu ajutorul aparatului dentar.
Desigur ca in anumite situatii putem sa pastram molarul de minte, cum ar fi atunci cand acesta are loc sa erupa, fara a inghesui dintii vecini sau cand au fost extrasi dinti (masele) mai anterior de el, iar molarul de minte poate fi deplasat catre locul extractiei cu ajutorul aparatului dentar.
Asadar, nu toti dintii de minte trebuie sa fie indepartati, insa daca exista indicii ca ar putea sa cauzeze probleme mai tarziu, este mai usor sa renuntam la ei la varste tinere, cand radacinile dintilor nu s-au dezvoltat inca pe deplin, iar osul din jurul dintilor este mai putin dens.

Carui specialist trebuie sa ne adresam
Molarii complet erupti pot fi extrasi uneori si de catre medicul stomatolog, insa de cele mai multe ori interventia este realizata in cabinetul stomatologic de catre chirug, sub anestezie locala.
O usoara senzatie de presiune va fi simtita chiar inainte ca dintele sa fie indepartat, deoarece medicul trebuie sa extinda priza dintelui prin balansarea acestuia inainte si inapoi.
Este extractia de molar de minte dureroasa?
Orice extractie dentara se face cu anestezie, asadar in timpul acestei proceduri pacientul nu simte nicio durere. Dupa trecerea efectului anesteziei, in functie de dificultatea extractiei, poate fi necesara administrarea de antialgice si, uneori, a unui antibiotic.
De obicei, dupa extractia molarilor de minte superiori vindecarea se face foarte repede, insa unii molari de minte inferiori (cei acoperiti partial sau total de os) pot produce umflamarea mai mult sau mai putin evidenta a obrazului (care este maxima la 48 ore de la extractie), uneori usoara invinetire a zonei, dificultati de deschidere larga a gurii sau la mestecare.
Toate aceste simptome creeaza un disconfort timp de cateva zile, insa beneficiul de a renunta la un molar care creeaza sau va crea probleme este hotarator.
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

Sursa:   www.ziare.com

In : Stiri din Sanatate 


Tags: molarul de minte - cand il scoatem  cand il pastram?