Mituri despre boli. Tu în care crezi?

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru medici

Mituri despre boli sunt de când lumea. Când vine vorba despre sănătate, ne credem cu toții atotștiutori, căci există o abundență de informații. Totuși, de cele mai multe ori, ne agățăm de mituri care nu au nicio legătură cu realitatea.
De câte ori ai văzut persoane care iau pastile de la sine putere, fiind convinse că știu exact de ce anume suferă? Poate chiar ție ți s-a întâmplat să iei pilule cu rol de pansament gastric, doar pentru că simțeai o durere puternică în plex. Și erai convinsă că gastrita e de vină. Și câți nu sunt care se plâng că-i doare ficatul, în condițiile în care medicii de specialitate spun clar și răspicat că, atunci când ficatul doare e de „Doamne, ferește!”?! Iată câteva mituri despre boli care ne fac să evităm vizita la medic, să ne tratăm „după ureche” și să ne agravăm bolile de care suferim de fapt:

5 mituri despre boli

1.Dacă mănânci multe dulciuri, faci diabet.
Diabetul de tip 1, insulinodependent, este cauzat de distrugerea celulelor pancreasului. Nu are nicio legătură cu consumul de zahăr. Diabetul de tip 2 este o reacție a organismului incapabil să mai recunoască insulina. E drept că un consum excesiv de dulciuri poate duce la îngrășare și la obezitate. Iar acestea pot duce la apariția diabetului de tip 2. Însă e cale lungă până acolo și mai e nevoie și de o predispoziție genetică.

2.Numai bețivii fac ciroză
Nimic mai fals! Ciroza se traduce prin fibrozarea ficatului si o funcţie hepatică scăzută. E adevărat că abuzul de alcool deteriorează celulele hepatice. Însă nu toți consumatorii de alcool fac ciroză, ci mai puțin de jumătate. Mai mult, sunt și copii care suferă de această boală.Pe de altă parte, virusurile hepatitei B și C, care nu dau simptome și care se transmit prin sânge, contact sexual neprotejat sau utilizarea în comun a acelor de seringă la consumatorii de droguri, netratate corespunzător, duc în timp la apariția cirozei.

3.Dacă-ți vaccinezi copilul, face autism
Autismul nu se dezvoltă în urma unui vaccin. De altfel, pretinsul medic care a răspândit acest zvon a și fost arestat cu mulți ani în urmă. Între timp, oamenii de știință din diferite țări și institute de cercetare sau spitale au efectuat studii îndelungi și minuțioase care au demonstrat că nu există nicio legătură între vaccinuri, imunizare și autism.

4.Stomacul digeră greu mâncarea
În primul rând, oricine ar trebui să știe că mâncarea nu se digeră în stomac. Acolo este dizolvat bolul alimentar, pentru a fi absorbit ulterior. Cea mai mare parte a procesului digestiv se produce în intestinul subțire. Evacuarea reziduurilor se produce prin intestinul gros și canalul anal. Știai că cea mai mare parte din doza zilnică necesară de vitamina K este produsă de bacteriile din intestinul gros, prin învelișul căruia este apoi absorbită în sânge?

5.Soarele vindecă acneea.
„Nu dați importanță miturilor! Acneea este cea mai răspândită afecţiune de piele cu care se confruntă circa 80% dintre tineri şi 5% dintre adulţi. Apare din cauza schimbărilor hormonale de la vârsta pubertăţii și se vindecă prin tratament corespunzător, adecvat fiecărei persoane, în funcţie de tipul de piele. Dieta restrictivă, expunerea prelungită și neprotejată la soare sau înăsprirea igienei personale nu vor duce la vindecarea acneei.Vizita la dermatolog ar trebui să fie primul pas, fiind singurul care poate face analiza competentă a tenului, a tipului de acnee și prescrie tratamentul personalizat.”, spune  Conf. Dr. Cătălin Popescu, specialist dermatolog, Spitalul Clinic Colentina

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mituri despre boli. tu în care crezi?