Mineralul care iti stimuleaza creierul

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru seleniul

Seleniul are un un rol foarte important in funcţionarea corecta a creierului. Acest mineral este folosit de celulele nervoase pentru a produce unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi pentru creier, glutation.

Experimentele au aratat ca creierele animalelor hrănite cu un regim alimentar sărac în seleniu produc mai putin glutation. Creierele private de seleniu manifestă de asemenea perturbări ale activităţii principalilor neurotransmiţători: serotonina, dopamina şi adrenalina, semnalizând posibila vătămare şi disfuncţie a creierului, conform cercetărilor recente.

În plus, concentraţia seleniului în sânge scade pe măsură ce înaintăm în vârstă - cu 7% după 60 de ani şi cu 24% după 75 de ani, conform unui studiu.

Care este doza potrivita?
Experţii recomandă o doză de 200 micrograme de seleniu pe zi pentru a-ţi proteja creierul şi pentru a descuraja bolile cardiace şi cancerul. Dar fereşte-te de dozele mari! Seleniul este unul dintre puţinele suplimente care pot fi toxice.

Deşi toxicitatea poate să nu survină până la consumarea a 2 500 micrograme pe zi, nu există nici un motiv pentru depăşirea dozei de 200 micrograme de seleniu pe zi dintr-un supliment.

Surse de seleniu
Seleniul se gaseste indeosebi in vegetale: ceapa, usturoi, rosii, germeni de grau, tarate de grau, semintele de susan si de floarea soarelui, fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide) etc. 
Alte surse: pestele, fructele de mare, carnea rosie, carnea de pui, viscerele (ficatul, rinichiul), ouale, ciupercile.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: mineralul care iti stimuleaza creierul