Lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide

Posted by admin. on Friday, March 6, 2015 Under: Stiri din Sanatate

Unul dintre motivele principale pentru care mâncăm produse organice este acela de a evita substanţele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de creştere la copii şi pot acţiona ca agenţi cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com.

Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.

Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv.

“Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG.

Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista  fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conţin pesticide, poate influenţa deciziile luate la cumpărături.

“Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

Cele 12 fructe şi legume care conţin concentraţii mai mari de pesticide

12. Cartofii
S-a descoperit că un cartof obişnuit conţine o cantitate de pesticide mai mare decât oricare alt produs testat.

11. Mazărea
O singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide.

10. Roşiile Cherry
O singură roşie conţinea 13 tipuri diferite de pesticide.

9. Castraveţii
Nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe acceaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut.

8. Gogoşarii
Un număr de 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar.

7. Spanacul
Frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut.

6. Ţelina
Ţelina ocupă locul al şaselea în clasamentul din 2015

5. Strugurii
O singură boabă de strugure conţine 15 pesticide

4. Căpşunile
La fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.

3. Nectarinele
Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid.

2. Piersicile
Cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor.

1. Merele
Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fructe si legume  pesticide  mere  clasament  telina  cartofi  mazare  nectarine  cartofi