Greseli pe care le faci atunci cand folosesti preparate fitoterapeutice

Posted by Alin Marinescu on Sunday, May 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fitoterapie

Interesul fata de fitoterapie ia amploare tot mai mult. Dovada vie este faptul ca daca pana acum 10-15 ani in orasele provinciale existau un magazin de tip Plafar si unul de tip Apicola, acum in fiecare piata, cartier gasesti cei putin un magazin de produse naturiste. 

Insa folosirea rationala a preparatelor fitoterapeutice este o conditie esentiala pentru a te insanatosi. Utilizarea lor neadecvata poate avea urmari grave asupra sanatatii noastre. Mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Daca iei o data 2 capsule dintr-un preparat si te simti bine, iar apoi triplezi doza, asta nu va duce neaparat la o insanatosire de trei ori mai rapida. Iata cele mai frecvente greseli in folosirea ceaiurilor, maceratelor, tincturilor si a alifiilor obtinute din plante medicinale: 

- Utilizarea lor pe perioade de timp foarte mari sau nelimitate;
- Folosirea in doze prea mici sau mult prea mari (supradozaj);
- Cumpararea produselor din surse nesigure;
- Tratamentul exclusiv naturist, refuzul medicatiei si al recomandarilor facute de medicul specialist;
- Folosirea neglijenta, fara a tine cont de indicatii sau de potentialul toxic al anumitor plante;
- Folosirea tratamentului naturist in paralel cu cel traditional, fara a tine cont de eventualele interactiuni intre medicamente si anumite principii active ale plantelor.

Reguli de baza pentru folosirea in siguranta a plantelor medicinale
1. Verificati intotdeauna sursa de provenienta a produselor, precum si termenul de valabilitate, ambalajele, modul si locul de depozitare in magazin.

2. Folositi produse preambalate, standardizate; evitati ceaiurile vandute prin piete, in conditii de depozitare improprii si neigienice. Plus ca nu stiti daca plantele sunt culese de pe marginea drumului sau de langa groapa de gunoi.

3. Plantele medicinale si remediile naturiste nu trebuie considerate un panaceu.

4. Ceaiurile, infuziile, decocturile trebuie folosite intotdeauna proaspete.

5. Remediile naturiste nu trebuie folosite ca unic tratament in cazul unor boli severe. Preparatele fitoterapeutice sunt indicate a fi folosite in tratarea bolilor usoare si mai ales in prevenirea lor. In bolile grave se pot folosi ca tratament adjuvant, in paralel cu cel medicamentos, dar numai cu acordul medicului specialist.

6. Respectati intotdeauna indicatiile de pe eticheta, iar daca nu sunteti siguri, consultati-va cu medicul sau farmacistul.

7. Fiti constienti de potentialul toxic al anumitor plante medicinale.

8. In mod normal, cand ceaiurile se folosesc pe perioade de timp putin mai mari, este recomandat a se bea 1-2 cani pe zi. Efectele folosirii ceaiurilor in cantitati mai mari si timp indelungat nu sunt inca suficient cunoscute si pot agrava starea unor boli.

9. Utilizarea exclusiva a preparatelor fitoterapeutice in tratarea unor boli si amanarea tratamentului medicamentos de specialitate poate agrava starea bolii si chiar amana insanatosirea.

10. In cazul femeilor insarcinate si a copiiilor mici se cere o atentie sporita in folosirea preparatelor fitoterapeutice. Multe dintre ele nu au fost testate suficient pentru a putea fi folosite in aceste situatii. Este recomandat sfatul medicului inainte de utilizarea lor.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: greseli pe care le faci atunci cand folosesti preparate fitoterapeutice