Fumatul creste de pana la 8 ori riscul de accident vascular cerebral grav la femei

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 11, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru accident vascular

Un studiu desfasurat in finalanda timpde 39 de ani arata ca femeile care fumeaza peste un pachet de tigari pe zi au risc de 8 ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral grav. Este vorba despre accidentele vasculare cerebrale subarachnoidiene. Chiar si cele care fumeaza putin au risc crescut de a suferi un astfel de accidet cerebral, de 3 ori mai mare decat cele nefumatoare. 

Acest tip de accident vascular cerebral afecteaza in special persoanele tinere și poate duce la invaliditate, iar in 5 din 10 cazuri la deces.

Pentru acest studiu au fost colectate date de la aproape 66.000 adulți. Participantii au fost urmariti in medie timp de 21 de ani, până ce au avut un accident vascular cerebral, au murit, sau până la sfârșitul anului 2011.

Vestea buna este ca cei care au renuntat la fumat au redus semnificativ riscul lor de a avea o hemoragie subarahnoidiană. Dupa sase luni, fara fumat, riscul a scăzut la nivelul nefumatorilor.

Studiu aduce mai multe dovezi pentru a determina populatia sa renunte la fumat si sa-si controleze regulat tensiunea arteriala, pentru a evita acest tip de accident vascular cerebral.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: fumatul creste de pana la 8 ori riscul de accident vascular cerebral grav la femei