Frigul ne îmbolnăvește cu adevărat?

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru FRIGUL NE ÎMBOLNĂVEȘTE CU ADEVĂRAT?

Frigul de afară a devenit un fel de bau-bau. E drept că sezonul rece duce la o creștere a numărului pacienților cu 40%. Dar în puține cazuri frigul este unicul vinovat. Multor oameni li se agravează afecțiuni mai vechi.
În perioada friguroasă, imunitatea are de suferit. Și asta pentru că virusurile și bacteriile nu iartă pe nimeni. Mai ales dacă cineva are anumite sensibilități ale organismului. Dar majoritatea celor care ajung la medic sunt împinși de tot felul de infecții virale ale tractului respirator, de obicei în faze acute.

Cui îi face rău frigul?

Persoanele care suferă de diverse tulburări metabolice, precum colesterolul mărit, guta sau nivelul crescut al acidului uric, toate se confruntă cu probleme în sezonul rece. Nici bolile reumatismale nu se lasă mai prejos și lovesc în cei sensibili. Poleiul cauzează nenumărate entorse și fracturi, mai ales la vârstnici, ca urmare a căderilor prin alunecare. Depresiile își fac apariția toamna și iarna. Și asta dat fiind că frigul de afară și atmosfera lipsită de luminozitate predispun la stări de tristețe.
De frica răcelilor și a gripei, suntem excesiv de grijulii, atât cu noi înșine cât și cu copiii. Și tocmai această preocupare ne poate îmbolnăvi mai rău. Ne înfofolim, creând un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Sau luăm medicamente în exces, cu precădere antibiotice. Dat fiind că au de suferit cel mai mult de pe urma virozelor și a gripei, copiii (dar nu numai ei) ar trebui să primească un supliment pe bază de ulei de pește, cu un conținut crescut de vitamine A, D, E, acizi omega 3 și omega 6, care să îi ajute să învingă mai ușor afecțiunile respiratorii de sezon.

Paza bună trece primejdia rea

Deși simptomele alergiilor sezoniere se ameliorează iarna, alergiile de interior, cauzate de praf, mucegai și aerul închis, se agravează în acest sezon. Acțiunea razelor soarelui poate fi la fel de nocivă iarna, așa că protecția pielii este absolut necesară, cu atât mai mult cu cât frigul dăunează mult epidermei. Cu toate că ne simțim mai somnoroși în această perioadă, nu ar trebui să ne lăsăm păcăliți. Căci, de fapt, organismul are nevoie de mișcare în aer liber, pentru a se încărca de energie. Cum gripa și răceala sunt cauzate de virusuri, tratamentul cu antibiotice este inutil. Antibioticele sunt de folos doar la complicațiile de natură bacteriană, precum sinuzita, otita, bronșita ori pneumonia.

Ești ceea ce mănânci

Există însă și o serie de afecțiuni care se agravează odată cu instalarea frigului. Din cauza incapacității organismului de a se adapta la schimbările acestui sezon. Astfel, cele mai frecvente neplăceri sunt cauzate de o imunitate scăzută pe fondul unei alimentații incorecte, fără vitamine, minerale, antioxidanți (în special decompensări ale aparatului respirator, alergii) sau acutizări ale bolilor metabolice pe fondul exceselor alimentare (pancreatite, atacuri de gută, decompensări ale diabetului zaharat, episoade de hipertensiune, crize de tip colică biliară sau renală.) Se recomandă mai multă mișcare, mai puține prăjeli, fast food, grasimi, dulciuri concentrate și o creștere a imunității prin aport crescut de fructe, legume proaspete, vitamina E, D, vitamina C, omega 3!

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: frigul ne îmbolnăvește cu adevărat?