Excesul de calciu provoaca pietre la rinichi si constipatie: care sunt dozele indicate

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 16, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Excesul de calciu

Avem nevoie de calciu pentru a mentine oasele puternice si dintii sanatosi. Prezenta acestui mineral in corp reduce riscul fracturilor si pastreaza ritmul batailor inimii. Totodata, calciul ajuta la metabolizarea fierului din organism.

Lipsa calciului ne predispune la osteoporoza (boala oaselor fragile), rahitism sau osteomalacie. Aproape intreg calciul din organism (1-1,5 kilograme) se gaseste in oase si dinti. 20% din calciul osos al unui individ adult se resoarbe si este inlocuit in fiecare an. Noi celule osoase se formeaza pe masura ce acelea vechi se dezintegreaza, explica farmacistul Earl Mindell, in cartea sa „Noua biblie a vitaminelor“. 

stim deja ca cele mai bune surse naturale de calciu sunt lactatele. insa mineralul este prezent si in alte alimente precum soia, spanac, sardine, somon, alune, nuci, seminte de floarea-soarelui, fasole uscata, broccoli sau varza. Surse de calciu pot fi si sucurile fortificate sau cerealele. Suplimentele de calciu sunt cel mai bine absorbite daca se iau in timpul meselor. 

Potrivit webmd.com, potrivit Institutului American de medicina, in fiecare zi organismul are nevoie de anumite doze de calciu, in functie de varsta:

Copii intre 1-3 ani – 700 miligrame 
Copii intre 4-8 ani – 1.000 miligrame 
Copii intre 9-18 ani – 1.300 miligrame 
Adulti intre 19 si 50 de ani – 1.000 miligrame 
Femei intre 51 si 70 de ani – 1.200 miligrame 
Barbati intre 51 si 70 de ani – 1.000 de miligrame 
Adulti peste 71 de ani – 1.200 miligrame

Atentie insa! Un aport excesiv zilnic de calciu de 2.500 de miligrame ar putea duce la hipercalcemie. Aportul excesiv poate provoca constipatie si creste riscul de pietre la rinichi si infectii ale tractului urinar. Pentru a putea fi absorbit in organism calciul are nevoie de vitamina D. Aceasta din urma poate ajunge in organism in urma expunerii la soare sau din alimentatie. Pe langa faptul ca ajuta la absorbitai calciului si a fosforului din corp, vitamina D este un fortifiant pentru sistemul imunitar.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: excesul de calciu provoaca pietre la rinichi si constipatie: care sunt dozele indicate