Energizantele pot fi mortale

Posted by Alin Marinescu on Saturday, January 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru energizante

Un studiu realizat de experții de la Asociația Pro Consumatori (APC), studiu coordonat de conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenția asupra pericolului pe care-l reprezinta așa-zisele bauturi energizante

Pierzi nopțile in cluburi de noapte și arunci banii pe „sucuri tari”, care te țin in priza pana dimineața? Citește cu atenție randurile de mai jos, apoi schimba-ți obiceiurile! E spre binele tau.

Potrivit unui experiment al experților de la Asociația Pro Consumatori, care au achiziționat și testat 41 de bauturi energizante diferite aflate la vanzare pe piața romaneasca , 95% din produsele analizate conțin substanțe extrem de daunatoare sanatații, precum acidul citric (E330). Mai precis, bauturile care-ți „dau aripi” au in alcatuirea lor nu mai puțin de 31 de aditivi alimentari!

Energizante + alcool = cocteil mortal!

„Bauturile energizante cu zahar sau indulcitori sunt realizate dintr-un amestec de apa, dioxid de carbon, arome artificiale și aditivi alimentari. Sunt lipsite de nutrienți, genereaza impresii olfactive artificiale și nu au valoare biologica. Din pacate, aceste produse, din cauza atractivitatii ambalajului si a accesibilitații date de preț, sunt achizitionate de catre tineri, care, nefiind informati cu privire la asocierea acestor bauturi cu alcoolul, risca sa-si puna viata in pericol”, avertizeaza dr. Costel Stanciu.

La randul lui, dr. Florin Ioan Balanica a aprofundat „fenomenul” bauturilor energizante: „Aceste bauturi au aparut pe piata acum aproximativ 30 de ani. Sunt foarte controversate din cauza compozitiei lor: zahar in cantitate mare, cafeina si taurina. Pe langa acestea, contin multi stabilizatori, coloranti si alte bazaconii. Sa le luam pe rand:

1. Cafeina - stimuleaza sistemul nervos central, iar o doza de 250 ml contine in medie aproximativ 80 mg, respectiv de 4 ori mai mult decat o cola la doza si de 2 ori mai mult decat un espresso.

2. Taurina - este un aminoacid produs de organismul uman sau animal, care se gaseste in bila, plamani si muschi. Taurina care se gaseste in bauturile energizante este produsa sintetic si, teoretic, cantitatea consumata intr-un energizant nu ne poate afecta sanatatea. Aminoacidul are rol de neurotransmitator, dar cu efect mai mult sedativ decat stimulant.

3. Zaharul este continut din belsug in energizante, in medie aproximativ 27 de grame. Aceasta cantitate de zahar incetineste evacuarea gastrica si produce deshidratarea. Este o ca n t i tate mare de zahar atat pentru o p e rs o a - na aparent sanatoasa, cat si pentru un diabetic. Dar, sa nu uitam, sanatatea este o stare aparenta si, in mod cert, nimeni nu se gandeste sa faca un control medical inainte de a consuma energizante in club”.

Dr. Florin Ioan Balanica explica și care sunt riscurile pentru consumatorii de „sucuri tari”: „Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inima, boli de ficat si atac de panica. Totodata, sunt absolut interzise copiilor, persoanelor cu diabet zaharat si hipertensiune arteriala. Indiferent ca aveti de trecut un examen sau aveti multe proiecte de predat, pe termen lung solutia o reprezinta modul de viata si nu bauturile energizante”

sursa: evz.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: energizantele pot fi mortale