Emotiile negative perturba grav gandirea: trucuri prin care ne putem controla rabufnirile

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 11, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Emotiile negative perturba grav gandirea: trucuri prin care ne putem controla rabufnirile

Filozoful Platon, discipol al lui Socrate si invatator al lui Aristotel, considera ca „emotiile perturba gandirea“. Plecand de la aceasta problema, psihologii au incercat sa gaseasca reteta care sa-i ajute pe oameni sa nu se lase prada sentimentelor negative si sa devina constienti de reactiile lor.

Oamenii sunt incercati de sensibilitati si emotii care ii pot face sa dezvolte reactii negative. Aceste vulnerabilitati se transforma in rani sau furie si ii obliga sa reactioneze impulsiv. Odata ce sunt declansate, corpul este condus de sentimente ce tind a fi de nestapanit, scrie site-ul entrepreneur.com. Psihologul britanic Sherrie Campbell a realizat o lista a celor mai importante trucuri prin intermediul carora oamenii pot invata sa treaca mai usor peste emotiile negative:

Constientizarea 

Un truc pentru a preveni izbucnirea emotiilor este incercarea de a deveni profund constienti de ceea ce ne provoaca aceste stari. Cu cat suntem mai constienti de ce se intampla cu noi, cu atat vom deveni mai in masura sa stopam emotiile. Constientizarea este ingredientul esential atunci cand incearcam sa schimbam ceva la propria persoana. Cand avem nivelul de adrenalina crescut simtim ca trebuie sa actionam acum. Amintiti-va totusi ca nu trebuie sa luati decizii de moment, sub influenta emotiilor. Multe dintre problemele vietii sunt cauzate de pusee de emotie inconstienta si de faptul ca oamenii nu au invatat ca trebuie lasat timp intre emotie si momentul in care deschid gura. De multe ori, dupa ce realizeaza ce au spus, ajung sa isi ceara scuze.

Asculta 

Cuvintelele, problemele, situatiile si personalitatile oamenilor care ne inconjoara isi pun amprenta asupra emotiilor noastre. Atunci cand acestea declanseaza o emotie negativa puternica, cuvintele incep sa iasa singure pe gura. Exploziile emotionale creeaza bariere ce nu ii lasa pe oameni sa asculte in mod eficient. „Tunam si fulgeram“, fara sa constientizam importanta pauzei in care trebuie sa respiram, oferind creierului nivelul necesar de oxigen pentru a procesa mai usor emotiile noastre.

Alege-ti raspunsul 

Oamenii trebuie sa faca alegeri constiente daca vor sa fie perceputi si respectati de catre cei din jurul lor. Daca isi pierd controlul emotional nu vor pierde doar respectul celorlalti, dar, mai important decat atat, vor pierde respectul pentru ei insisi. Nu este nimic mai periculos decat acest lucru. Cand devenim furiosi, putem incerca sa rezolvam problema sau sa o ignoram. Daca alegem rezolvarea situatiei, putem evita repetarea acesteia. Depinde de fiecare cum raspunde la situatiile in care se afla. Acesta are in propriile maini controlul si capacitatea de a se stapani si de a castiga respectul si increderea celorlalti.

Cunoaste-ti partenerul de discutie

Atunci cand suntem incercati de emotii puternice, ne concentram asupra propriilor trairi. Acest lucru nu ne permite sa vedem sau sa recunoastem sentimentele, drepturile, gandurile si valorile pe care ceilalti le au. Incercati pe viitor sa tineti cont si de cei de langa voi. Acceptati ceea ce altii cred si simt, fara sa o luati ca pe o ofensa personala. Daca ei vad lucrurile dintr-o alta perspectiva, nu inseamna ca este gresit.

Cauta intelegere 

Cele mai multe ori reactionam pentru ca ne simtim ofensati, desi se poate intampla sa fi inteles gresit sau sa nu fi avut acces la intreaga informatie. Printr-o reactie necontrolata, putem deteriora relatiile cu cei din jurul nostru. Inainte de a reactiona puneti intrebari obiective, in incercarea de a cauta clarificarea lucrurilor. In acest fel veti sti ce s-a intamplat cu adevarat, fara sa existe posibilitatea unei neintelegeri.  

Deschide-ti mintea 

Incercati sa vedeti punctul de vedere al celuilalt. Daca priviti cu atentie, puteti invata de fapt ceva despre voi insiva, care ar putea fi declansatorul starilor de emotie. Oportunitatile de dezvoltare cresc atunci cand sunteti dispusi sa invatati, sa cresteti si sa va deschideti mintea. Daca nu putem lua in considerare punctul de vedere al celuilalt, nu putem creste, acest lucru limitandu-ne susccesul in tot ceea ce facem.

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: emotiile negative perturba grav gandirea: trucuri prin care ne putem controla rabufnirile