Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

Posted by Alin Marinescu on Monday, November 21, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

Dacă anumite alimente ajută la reglarea tensiunii, altele o pot agrava. De departe, cea mai bună măsură pe care o poți lua este limitarea aportului de sare.
În timp ce unele ajută la reglarea tensiunii, altele o pot agrava. De departe, cea mai bună măsură pe care o poţşi lua este limitarea aportului de sare.
Mai multe studii au arătat că un mare duşman al hipertensivilor este sarea, pe care o folosim pentru a îmbunătăţi gustul mâncării. De aceea, dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, este recomandat un regim cu cât mai puţină  sare. Medicii spun că este indicat să nu consumi mai mult de 5-6 g de sare pe zi. Ca să dai gust mâncării, foloseşte condimente precum cimbrul, busuiocul, dafinul, oregano,leuşteanul, pătrunjelul, tarhonul. Ar trebui să renunţi la afumături, la covrigeii cu sare, la produsele marinate, la produsele procesate.
Poţi mânca, în schimb, peşte nesărat, carne de pui, de curcan, de vită, lapte degresat, iaurt, urdă dulce, caș, ciorbe şi supe. În ceea ce priveşte dulciurile, le poţi mânca pe cele de casă, care nu au praf de copt ori bicarbonat de sodiu.

Peştele gras scade tensiunea
Persoanelor cu tensiunea arterială crescută nu trebuie să le lipsească din dietă nici alimentele bogate în acizi graşi Omega 3, precum peştele gras (macrou, hering, somon), ulei de rapiţă şi de soia, broccoli, seminţe de dovleac, conopidă şi nuci. Pentru reglarea tensiunii, este important să nu existe deficienţe de potasiu, care favorizează eliminarea sării din organism. Astfel, include în alimentaţie cartofi, banane, caise, sardine, morcovi, pere şi portocale, care să îţi asigure necesarul zilnic al acestui mineral. Un hipertensiv are nevoie de un aport zilnic de 5 g de potasiu.
Şi magneziul ţine sub control tensiunea arterială. Legumele verzi, cerealele integrale, nucile, produsele lactate și peștele sunt surse importante de magneziu.

Dieta DASH, ideală pentru hipetensivi
Regiml DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este recomandat de reprezentanţii Institutuli Naţional de Sănătate din SUA, pentru că previne şi tratează hipertensiunea arterială.  Potrivit acestui regim, femeile care au tensiunea crescută nu trebuie să depăşească un număr de 2 000 kcal, zilnic, în timp ce la bărbaţi numărul este de 2 600 kcal. Poţi include în meniul zilnic fructe şi legume proaspete, pâine din făină integrală, cereale, lactate sărate în grăsimi, carne slabă. Sunt permise cu moderaţie uleiurile de rapiţă, de floarea-soarelui şi de mac.

Alimente de evitat
Persoanele care au hipertensiune trebuie să mănânce cu moderaţie  sau să evite carnea grasă, mezelurile, grăsimile, produsele de patiserie, condimentele iuţi, măslinele, brânzeturile grase, conservele, supele la plic, sosurile din comerţ, popcornul, alimentele de tip fast-food.  Hipertensivii trebuie să evite cafeaua şi alcoolul. Nu sunt indicate mai mult de 2 pahare cu vin pe zi în cazul bărbaţilor şi 1 pahar în cazul femeilor.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dieta potrivită dacă ai hipertensiune