Dieta hepatita B pentru un ficat sanatos

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 23, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Dieta hepatita B pentru un ficat sanatos

Dieta hepatita B este, in principiu, o dieta ca oricare alta; se bazeaza pe aceleasi principii ca dietele urmate de persoanele care nu au aceasta afectiune.
Insa, dieta hepatita B are in vedere nu doar aportul caloric scazut, ci si consumul redus de alimente care contin colesterol si grasimi, fie ele saturate sau nesaturate, intrucat cei care sufera de aceasta afectiune, trebuie sa isi supravegheze constant greutatea.

Cei care sufera de hepatita B si urmeaza o dieta specifica trebuie sa consume alimente sanatoase, multe fructe si legume, cereale integrale si se recomanda sa evite total consumul de alcool.

Exista o dieta speciala pentru Hepatita B

Majoritatea persoanelor purtatoare de hepatita B nu trebuie sa urmeze o dieta speciala, insa este foarte important ca acestea sa consume alimente sanatoase si sa nu devina supraponderale. Aceasta recomandare este in egala masura valabila si pentru persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. Insa in cazul celor care sufera atat de hepatita de tip B, cat si de o alta afectiune cronica, cum ar fi ciroza, diabet, HIV sau afectiuni renale, regimul alimentar necesita o atentie sporita.

Care este corelatia dintre Hepatita de tip B, regimul alimentar si ficat?

Daca te-ai intrebat vreodata care este legatura dintre hepatita de tip B, alimentatie si ficat, iata raspunsul: absolut tot ce manaci si bei trece prin ficat. Prin urmare, o dieta aleasa gresit, pentru o persoana cu hepatita B, poate avea ca rezultat afectarea si mai grava a ficatului.

Totodata, daca regimul alimentar are un continut caloric ridicat, cu siguranta vei castiga ceva kilograme in greutate. Odata cu acumularea acestor kilograme in plus, se va depune un strat adipos si la suprafata ficatului, ceea ce va conduce la steatoza hepatica.

Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca un regim alimentar neadecvat poate sa contina toxine daunatoare ficatului. De exemplu, acesta este motivul pentru care oamenii ajung de urgenta in spital. Alte toxine, cum sunt alcoolul sau medicamentele, provoaca, de asemenea, leziuni ale ficatului insa efectul lor este vizibil dupa perioade mai lungi de timp.

Trebuie sa mentionam in acest context ca persoanele infectate cu hepatita de tip B prezinta un risc mai ridicat fata de persoanele care nu au acest virus, de a dezvolta si alte boli cronice, cum ar fi diabetul. Din acest motiv, o dieta specifica hepatitei B poate ajuta atat la mentinerea unei greutati constante, cat si la eliminarea grasimilor din organism si controlul nivelului de zahar din sange, ceea ce reduce considerabil riscul aparitiei diabetului.

Incercati sa faceti seturi de exercitii fizice cu durata de zece minute, de cateva ori pe zi si sporiti durata si nivelul de efort fizic progresiv, de la 15 pana la 30 minute zilnic, de la trei la cinci zile pe saptamana. Incepeti cu o plimbare de zece minute sau cu o sedinta de inot de 15 minute. Nu trebuie sa faceti efort fizic sustinut brusc ori pana la extenuare si nici sa va infometati; nu uitati ca si scaderea brusca in greutate favorizeaza dezvoltarea virusului de hepatita B, la fel ca obezitatea, prin urmare, o dieta echilibrata este cea mai indicata.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: dieta hepatita b pentru un ficat sanatos