Detartrajul: cand se recomanda si ce risti daca nu il faci

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 11, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Detartrajul: cand se recomanda si ce risti daca nu il faci

Procedura de indepartare a tartrului se numeste detrartraj si reprezinta un procedeu stomatologic ce trebuie realizat de doua ori pe an in cazul unui pacient sanatos, ce prezinta o igiena dentara buna.

Consecintele depunerii unei cantitati mari de placa bacteriana si tartru sunt, initial, aparitia gingivitei (inflamatia gingiei) si, ulterior, a parodontopatiei (inflamatia si deteriorarea aparatului de suport al dintelui) si nu in ultimul rand, degradarea dintilor prin leziuni carioase.

Detartrajul este o procedura nedureroasa si consta in indepartarea depozitelor de tartru formate supragingival si/sau subgingival. Aceasta manopera poate fi realizata cu instrumentar manual sau ultrasonic si este, de obicei, completata de un periaj profesional care inlatura resturile de biofilm sau/si coloratiile dentare.

In anumite situatii, cand depozitele de tartru sunt foarte mari, cu depunere adanc subgingivala, este posibila si efectuarea anesteziei locale, pentru confortul pacientului.

Detartrajul se efectueaza pe suprafata dintilor, in special la jonctiunea acestora cu gingia sau interdentar. Tartrul va fi indepartat si de pe suprafata lucrarilor protetice sau a implanturilor, in acest caz cu instrumente speciale.

In situatia in care se apeleaza la detartraj cu ultrasunete, acesta prezinta o ansa metalica ce vibreaza cu o frecventa de aprox 20kHz, care produce caldura si astfel este necesara racirea cuapa, pentru a nu afecta vitalitatea tesuturilor dentare.

Uneori, dupa detartraj timp de cateva ore-o zi, dintii pot fi sensibili la variatii de temperatura, mai ales cand coletele lor sunt mult expuse prin retractia gingiei. Acest fapt este posibil, dintii pierzand brusc acel manson calcaros din jurul lor, dar in foarte scurt timp sensibilitatea dispare.

Exista si pacienti care sunt de parere ca detartrarea unor dinti mobili ar duce la mobilizarea si mai accentuata a acestora, tartrul fiind, de fapt, ceea ce i-ar mentine stabili pe arcada. Rationamentul este complet gresit, deoarece placa bacteriana de pe suprafetele de tartru agraveaza parodontopatia si mobilitatea dentara produsa de aceasta, accelerand pierderea dintilor.

Asa cum spuneam, detartrajul trebuie realizat la maxim sase luni. In situatia pacientilor cu afectiuniparodontale, fumatori, pacienti diabetici sau alte grupe de risc, recomand aceste vizite la interval de 3-4 luni si monitorizarea foarte atenta. De asemenea, motivarea pacientilor catre o igiena dentara mai buna si vizualizarea rezultatelor este un aspect foarte important.

Un periaj riguros indeparteaza maxim 60% din placa bacteriana, in completare fiind necesara utilizarea periutelor interdentare, ata dentara, dus bucal, apa de gura etc. Sigur ca, niciun exces nu este recomandat, este bine sa invatam cum prevenim formarea tartrului si nu mai repede de 3-4 luni sa apelam la indepartarea lui. 
detrartraj procedeu stomatologic dentara.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: detartrajul: cand se recomanda si ce risti daca nu il faci