De ce sunt copiii mai nervoși în ziua de azi

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 14, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil nervos

Te uiți la ei și pare că sunt mult mai nervoși decât eram noi la vârsta lor. Poate să fie și doar o impresie, dar este clar că trăim vremuri mai stresante, care își pun amprenta și aupra copiilor noștri. Iar adolescenții sunt cei mai afectați.
Te-ai gândi că micuțul nu are nicio problemă, că tu ești cea care duce greul și că el acum doar se bucură de cea mai frumoasă perioadă din viața lui. De ce ar fi mai nervos? Programa școlară încărcată, schimbările dese din sistemul educațional, certurile din familie, suprasaturarea cu informații – toate acestea sunt lucruri care îi stresează și pe părinți, dar și pe copii. De aceea, sunt și ei mai nervoși.

Cum ești tu, așa e și copilul tău
”Așchia nu sare departe de trunchi”, spune un proverb. Dacă tu sau tatăl lui vă faceți multe griji în ce privește ziua de mâine, vorbiți între voi pe un ton răstit, copilul va învăța de la voi să fie neliniștit. Din păcate, în prezent întâlnim multe motive de stres și adulții sunt și ei mai nervoși. Și dacă părinții sunt agitați, așa vor fi și copiii lor.

Prea multă informație îi stresează
În plus, abundența de știri și informații din jurul nostru nu este neapărat un lucru bun. Tot timpul merge televizorul acasă. Adolescentul ascultă tot timpul muzică în căști și accesează mii de site-uri pe internet. Atunci când merge pe stradă e agasat de reclame colorate și chiar animate. Toate acestea nu ne fac bine nici nouă, adulților, darămite unor micuți aflați în plină perioadă de dezvoltare. De aceea, ei ajung să fie mai nervoși.

Dezechilibre care îi fac irascibili
Psihologul constată faptul că ei sunt mai nervoși din cauza unor dezechilibre care pot fi cauzate de numeroși factori, cum ar fi:
cerințele din ce în ce mai complexe din partea părinților încă de la începutul vieții și din partea societății, mai târziu;
inconsecvența în educație, educația fără o abordare sistematică (părinții combină diverse sfaturi din mass-media, disciplinează copilul după dispoziția lor psihologică schimbătoare – anumite lucruri sunt interzise la un momentadt, alteori nu etc. Astfel, se ajunge la mesaje contradictorii;
dorința de a obține totul, imediat. Nu se cultivă voința, autocontrolul și rezistența la frustrare sau la efort susținut.
multitudinea de informații primite din foarte multe surse. Practic, copilul este într-o goană continuă, dar și într-o angoasă permanentă.
nu au rutine stabilite sau, din contră, au un program foarte încărcat și nu au deloc timp liber.

Sunt mai nervoși pentru că sunt frustrați
Unii mai dau vina pe schimbările culturale. De exemplu, faptul că societatea noastră a devenit mai materialistă. Atunci când noi eram de vârsta lor, la școală purtam uniforme și cam toți purtam aceleași haine, aveam aceleași jucării sau rechizite școlare, pentru că nu se găseau altele. În prezent, pentru tineri contează foarte mult să aibă haine de firmă, ultimul tip de telefon și să fie la curent cu cele mai noi trenduri muzicale. Trebuie să țină pasul cu colegii de școală, iar uneori, acest lucru nu e posibil din motive obiective, ceea ce generează frustrare și duce la nervozitate.

Problemele părinților îi afectează pe micuți
În plus, problemele părinților nu-i lasă reci, așa cum poate ai fi tentată să crezi. Divorțul lor, șomajul unuia dintre ei sau îmbolnăvirea unui membru al familiei sunt situații care îi stresează. Cei mici gestionează mai greu și evenimente cum ar fi moartea unui bunic sau chiar a unui animal de casă. Unii copii dezvoltă chiar tulburări de anxietate. În aceste cazuri, ar fi bine să ajungă la medic pentru a primi un tratament adecvat. ”Pe termen scurt, medicatia poate ajuta, însă pe termen lung nu reprezintă o opțiune din cauza efectelor secundare și a acomodării organismului la doze,” observă specialistul. O soluție ar fi să discute și cu un psiholog și să facă sport în mod constant. Un hobby cum ar fi pictura sau teatrul ar mai putea să ajute.

Fii tu un model de calm pentru a nu mai avea copii nervoși
”Este util ca părinții să înțeleagă nevoia de educație a copiilor. Dacă mama și tata reprezintă un model de calm (nu de neimplicare), atunci când el e nervos și agitat, micuțul învață din puterea exemplului. Adultul îi poate arăta că înțelege cauza nervozității lui și-l poate învăța să-și recunoască și să-și gestioneze emoțiile. Furia, frica, invidia, supărarea au o componentă pozitivă care poate fi exprimată în mod creativ. Părintele poate să urmarească situațiile care îl enervează pe copil, pentru a le evita. Însă criticile și predicile nesfarsite nu au nicio valoare. În schimb, ajută adoptarea unui regim de viață adecvat. Oferă-i un regim alimentar sănătos. Include în programul lui efort fizic, timp suficient pentru somn, timp pentru hobby-uri. Aceste lucruri își vor pune amprenta pe termen lung asupra lui. Vei vedea că va fi mai echilibrat și liniștit.”

Sursa:   www.libertateapentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce sunt copiii mai nervoși în ziua de azi