De ce se fac analizele pentru tiroida pe vreme rece

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru De ce se fac analizele pentru tiroida pe vreme rece

In sezonul rece, necesarul de hormoni tiroidieni este mai mare, fiindca ne ajuta sa ne adaptam la temperaturile scazute. Daca suferi de hiportiroidie si iei tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni, este foarte posibil ca, atunci cand vine frigul, sa fie necesar sa iei o doza zilnica mai mare decat cea obisnuita. De aceea toamna sau iarna, dupa o luna de frig, este bine sa iti refaci analizele, pentru a-ti ajusta tratamentul.

Consecintele dezechilibrului hormonal

Asemanatoare unui fluture si situata in regiunea anterioara a gatului, glanda tiroida cantareste cateva zeci de grame si este formata din doi lobi uniti printr-o punte numita istm. Secreta hormoni, triiodotironina, T3, si tiroxina, T4. Acestea sunt controlate de TSH, un hormon secretat de hipofiza, care stimuleaza formarea si secretia lor. Cand in organism apare un dezechilibru hormonal, metabolismul este accelerat sau incetinit. In caz de hipotiroidie, activitatea diverselor organe e incetinita. Simptomele specifice sunt senzatia de oboseala permanenta, luarea in greutate, crampe musculare, senzatie de frig, dureri de cap, palpitatii, tegumente uscate samd.

Frigul agraveaza simptomele hipotiroidei

Hormonii tiroidieni controleaza arderile la nivel celular. Cand este frig, organismul are nevoie de o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni pentru a se incalzi si pentru a asigura o frecventa normala a batailor inimii. Daca ai fost diagnosticata cu hipotiroidie si simti ca simptomele neplacute reapar ori s-au inasprit, ai probabil nevoie de marirea dozei de hormoni de substitutie. Analiza sangelui depisteaza dezechilibrul si permite ajustarea tratamentului.

Ce teste medicale indica disfunctiile tiroidiene

In unele cazuri, simpla examinare fizica poate detecta probleme la nivelul tiroidei. Medicul palpeaza zona unde se afla glanda si cere pacientului sa inghita, pentru a depista eventuala prezenta a unor noduli.

Analiza sangelui: TSH

Cand doctorul are suspiciuni ca exista tulburari tiroidiene, iti va cere sa faci analiza sangelui pentru a vedea care este valoarea TSH, hormonul hipofizar care stimuleaza tiroida. Astfel, un TSH mic, sub valorile de referinta (0.27-4.20 µUI/ml, pentru persoanele cu varsta peste 20 de ani), indica hipertiroidia, in timp ce TSH-ul mare e semn de hipotiroidie.

Ecografia tiroidiana: Ecografia ofera informatii despre noduli, mai precis despre localizarea, dimensiunile si vascularizatia lor.

Scintigrafia: Aceasta investigatie foloseste o cantitate mica de iod radioactiv, care ajuta la vizualizarea glandei, prin intermediul unor capturi realizate cu o camera speciala. In acest mod se pot identifica zonele glandei tiroide unde activitatea este mai intensa, normala sau mai scazuta. Investigatia ajuta si in monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian, care au facut operatie.

Punctia: Daca s-au depistat noduli pe tiroida, un diagostic mai precis se poate obtine prin efectuarea punctiei, biopsia tiroidiana. Investigatia se realizeaza cu sau fara anestezie locala, folosindu-se un ac fin. Punctia stabileste care noduli sunt benigni si care maligni.

sursa: clickpentrufemei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce se fac analizele pentru tiroida pe vreme rece