De ce o proaspata mamica este mult mai sanatoasa

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru mamica sanatoasa

Chiar daca dupa nastere te simti slabita, obosita, suprasolicitata realitatea din interiorul tau este cu totul alta. Iata motivele pentru care tu te transformi intr-un om mult mai sanatos tocmai din cauza experientelor care iti dau senzatia ca nu te vei epuiza. 

1. Tot timpul in miscare
Nu-ti fie teama daca nu mai ajungi la sala in aceste zile. In medie, in primul an de parenting, o femeie impinge carutul, pe o distanta de 1.200 kilometri potrivit unu studiu realizat pe acest subiect. De fapt, pentru cele mai multe mame, mersul pe jos este cea mai buna modalitate de a pierde kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii.
 
2. Dieta sanatoasa
Evenimentele lejere de seara s-ar putea sa dispara din agenda ta - insa vei fi mult mai sanatoasa fara ele. „Avem o dieta mult mai echilibrata", spune Cara, de 36 de ani mama a doi baieti. „Amandoi copiii sunt mofturosi la mancare, asa ca trebuie trebuie sa ma asigur ca mananca suficiente legume si alimente proaspete. Nu-mi vine sa cred ca obisnuiam sa cumpar sos bolognese gata facut. Insa cea mai buna modalitate de a incuraja copiii sa manance sanatos este ca tu insati sa fii un exemplu pentru ei - asa sunt sanse mari ca, daca tu ai o dieta sanatoasa, si copiii tai sa faca la fel".

3. Mai putine raceli
Ca parinte, te poti astepta sa racesti de mai multe ori pe sezon. Se pare, insa, ca lucrurile sunt exact pe dos. Adultii fara copii sunt de doua ori mai predispusi sa raceasca, potrivit unui studiu realizat de catre Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh. Studiul sugereaza ca persoanele care cresc copii dezvolta o mentalitate puternica care ii ajuta sa lupte cu racelile rebele.

4. Pune creierul la treaba
Copiii nu sunt singurii care beneficiaza de faptul ca parintii ii ajuta la teme. Este bine si pentru tine sa-i ajuti pentr ca astfel te reobisnuiesti cu procesul de invatare (smecheria este sa-i dai copilului o mana de ajutor nu sa-i faci tu temele).

5. Alaptatul la san
Cu totii stim ca alaptatul la san este benefic pentru copii, insa si mamele au de castigat in urma acestui proces, care reduce riscul de a dezvolta cancer la san si cancer ovarian. Mai mult, femeile care alapteaza au sanse mai mici sa sufere de tensiune arteriala marita, colesterol marit sau boli cardiovasculare, sustine Universitatea din Pittsburgh.
 
6. Aer proaspat
S-ar putea sa ai impresia ca practic traiesti in parc. Insa bucura-te de acest lucru: studiile au aratat ca aerul proaspat te ajuta sa ai o stare de spirit buna, iar efectele cresterii oxigenului din organism creste sistemul imunitar si concentratia. In plus, corpul absoarbe vitamina D - esentiala pentru sanatatea oaselor - de la expunerea la soare. Nu este de mirare ca oricine se simte mai bine dupa ce a alergat in aer liber.

7. Analize mai dese
Sa ai grija de copilul tau inseamna sa ai grija de tine. Nu este de mirare ca tinerii parinti vin la doctor pentru probleme pe care inainte le-ar fi ignorat. „Sunt mult mai responsabila in ceea ce priveste sanatatea mea acum decat inainte de a fi mama", spune Lauren, mama a 3 copii.

8. Un somn mai bun
Desi, in primele lui dupa ce ai devenit parinte, somnul iti este adesea intrerupt, vei avea mai putine nopti pierdute decat inainte.
Potrivit unor studii, alcoolul interfereaza cu calitatea somnului, asa ca a doua zi te vei simti mult mai odihnita chiar daca in timpul noptii te-ai trezit de cateva ori. Bineinteles, ca multe persoane iau un pahar de vin dupa ce copiii sunt in pat. Insa, de dragul calitatii somnului este bine sa renunti la bautura macar pentru doua nopti pe saptamana.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce o proaspata mamica este mult mai sanatoasa