De ce miros urat batranii?

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 17, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru varstnic

Gandeste-te la vremea cand erai copil si vizitai casa bunicilor. iti amintesti de un miros anume pe care il simteai cand intrai pe usa? Multi oameni isi amintesc si se pare ca nu este doar o inchipuire. Gerontologul si autorul cartii „Un nou rid: ce am invatat de la batranii care nu si-au aratat niciodata varsta”, doctorul Eric Shapira, spune ca este greu sa identifici cauza sau motivul principal al mirosului; e vorba de procesul care are loc in organism pe masura ce imbatranim.

Multe studii arata ca, la nivelul corpului, compozitia noastra chimica se schimba din interior pe masura ce imbatranim, producand un anumit miros. Unii il descriu ca „miros de statut”. Altii ca „miros de vechi”. Poate putin medicamentos.

Iata partea surprinzatoare: bunica si bunicul pot mirosi diferit. Dar nu miros URaT. Un studiu recent realizat de Johan Lundström de la Centrul de Simturi Chimice Monell, publicat in PLOS ONE, a testat mirosurile de la axila unor adulti de varsta mijlocie si a unor batrani. Rezultatul? Barbatii de varsta mijlocie miroseau cel mai urat, conform celor chestionati. Vestea buna? Bunicul a iesit pe locul doi, iar mirosul lui a fost considerat chiar placut. Femeile de varsta mijlocie au iesit pe primul loc in topul celor mai placute mirosuri corporale.

Studiul a fost realizat atasand bluzelor tampoane absorbante in zona captuselii de la subrat. Apoi, acestea au fost purtate de voluntari de diferite varste timp de cinci nopti consecutive, in timpul somnului. Pentru ca alte mirosuri sa nu se „infiltreze”, ele erau depozitate in pungi de plastic sigilate pe durata zilei. Voluntarilor li s-a cerut, de asemenea, sa foloseasca sapun si sampon fara parfum in timpul experimentului, sa nu manance alimente foarte aromate si sa nu se expuna unor mirosuri exterioare puternice, precum cele de parfum sau de fum de tigara. 

La sfarsitul celor cinci zile, tampoanele au fost adunate si puse in borcane sigilate gata sa fie deschise si mirosite de catre alti voluntari, pentru a evalua mirosul si a vedea daca oamenii pot sa identifice corect varsta aproximativa a persoanei care a purtat tamponul (tanar, de varsta mijlocie sau batran).

Rezultatele? Voluntarii au fost capabili sa identifice corect care tampoane fusesera purtate de varstnici, in majoritatea cazurilor, dar gradul lor de precizie s-a rezumat in mare parte doar la asta. Desi au observat o diferenta clara intre cei de varsta mijlocie si cei tineri, in cele mai multe din cazuri, ei nu au reusit sa identifice corect despre care era vorba.

Deci ce se presupune ca determina aceasta schimbare a mirosului pe masura ce imbatranim? Este un subiect inca dezbatut, dar se crede ca sunt implicati multi factori. Unul dintre acestia, conform doctorului Eric Shapira, mentionat anterior, este simpla deshidratare. Oamenii mai in varsta tind sa nu mai fie atat de insetati, ceea ce face ca acestia sa fie, in general, mai deshidratati si ca pielea sa li se descuameze mai mult. Celulele de piele moarta pot avea un miros de statut. in plus, Shapira afirma ca batranii au o igiena orala din ce in ce mai proasta pe masura ce anii trec, din cauza periajului mai putin eficient. Sigur ca si igiena orala iti poate afecta mirosul.

O abordare mai stiintifica a acestei intrebari a fost propusa de o echipa de cercetatori japonezi in anul 2000. Ei au descoperit ca, in cazul compusul chimic numit 2-nonenal, o substanta odoranta care se gaseste in transpiratie si pe piele, concentratia crestea pe masura ce oamenii imbatraneau, cei in varsta de peste 70 de ani avand cantitati de pana la trei ori mai mari decat indivizii de varsta mijlocie. Se crede ca 2-nonenalul in exces provine din descompunerea cantitatii mai mari de acizi grasi omega-7 prezente la nivelul pielii cand imbatranim. (Interesant e ca, pe langa faptul ca este poate unul din vinovatii principali pentru mirosul persoanelor in varsta, 2-nonenalul este si o componenta cheie a mirosului berii.)

Se crede ca si mediul de viata al unei persoane in varsta este un factor. Cati dintre noi nu cunosc o ruda care pastreaza sau strange compulsiv lucruri vechi de ani de zile? Brenda Thompson de la Tri-Country Home Nursing spune: „Toate acele carti si ziare, lenjerii si haine vechi adapostesc praf si umezeala si emana un miros de statut care se poate raspandi in intreaga casa. Daca te-ai mutat in casa respectiva in 1945, e posibil ca acele carti sa fie acolo de 60 de ani. Am vazut si draperii care au rezistat atat de mult.”

Iata un alt lucru ciudat legat de schimbarea mirosului atunci cand imbatranim: pe masura ce ne apropiem de varsta de 80 de ani, barbatii tind sa miroasa din ce in ce mai mult ca femeile, aceasta modificare fiind pusa de unii pe seama hormonilor, desi ceea ce se intampla exact nu este perfect clar.

In definitiv, mirosurile sunt o chestie ciudata. Simtim un iz de parfum in timp ce mergem prin mall si asta ne poate aminti de un fost iubit din liceu. Mirosul de frunze care ard sau de gratare aprinse in curtea din spate ne poate aminti de vremurile bune traite alaturi de prieteni si familie. Mirosul unei persoane varstnice, care s-a dovedit acum ca este diferit, dar nu urat, ne lasa cu un semn de intrebare invizibil deasupra capetelor – vom mirosi si noi asa intr-o zi? Se vor intreba nepotii nostri, in timp ce ne imbratiseaza, ce e mai exact mirosul acela? Vor mirosi hainele nepotilor la fel ca noi dupa ce acestia vor petrece o noapte in casa noastra?

Da, da si da.

Sa ai un miros specific atunci cand esti varstnic pare sa fie o parte a ciclului vietii umane. Pur si simplu asta se intampla. Bunicii nostri o patesc. Acelasi lucru se va intampla cu parintii si copiii nostri si cu noi. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este sa acceptam asta, sa fim ingaduitori si sa ne mandrim stiind ca nu e cel mai urat miros posibil. Amintiti-va, aceasta „onoare” le-a revenit barbatilor de varsta mijlocie. 

Sa auzim urale pentru bunicul.

Date suplimentare:

• Japonezii au un cuvant special pentru mirosul batranilor: kareishuu.

• Oamenii de stiinta stiau de ani buni ca, la fel ca noi, o mare varietate de specii de animale, inclusiv soarecii, caprioarele, vidrele, iepurii si maimutele trec prin schimbari ale mirosul corporal pe masura ce imbatranesc. Animalele folosesc aceste modificari ale mirosului pentru a-si alege partenerii de imperechere.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce miros urat batranii?