De ce este necesar vaccinul ROR

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 9, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vaccinul ROR

Numărul părinților care decid să lase copiii nevaccinați este în continuă creștere, din cauza campaniilor antivaccinare. Acest lucru îi expune pe cei mici la boli fatale sau care pot avea consecințe pe termen lung.
Unul dintre vaccinurile de care se tem mulți părinți este cel contra rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), din cauza posibilelor reacții adverse. Rujeola duce la deces, așa cum s-a întâmplat și în recenta epidemie din țara noastră.

Ce conține și cum acționează
Vaccinul ROR conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (implicat în apariția oreionului) și rubeolic. Când în organism pătrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrică anticorpi, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei. „Îi introduci o parte neagresivă din microb și el, organismul, se crede atacat“, spune Otilia Țigănaș, medic primar medicină de familie. Cantitatea de virusuri din compoziţia vaccinului nu cauzează boala în sine, așa cum se crede, ci pregătește apărarea naturală a organismului.

Când și unde se face
Vaccinul ROR se face la medicul de familie al copilului, primul la vârsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care împlinesc această vârstă după 2016, iar pentru ceilalți se va face la 7 ani. În cazuri extreme, în zone cu epidemii, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. Adolescenților și persoanelor adulte care nu au fost vaccinați împotriva celor 3 boli, li se recomandă, de asemenea, vaccinarea preventivă, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă,  manifestarea simptomelor este mult mai agresivă.

Contraidincații și reacții adverse
Vaccinul ROR este contraindicat în cazul în care copilul are o boală acută, cu sau fără febră, sau este alergic la ou, deși există numeroase studii care arată că se poate administra și în această situație.  În ambele cazuri, decizia de a nu vaccina se ia împreună cu medicul pediatru sau cu medicul alergolog. Ca toate medicamentele, inclusiv vaccinurile pot da reacții adverse, chiar dacă acestea nu se manifestă la toată lumea. Între cele mai comune se numără febră (< 38,5 °C), erupții cutanate, nas înfundat, rinoree (secreții mucoase, tuse),foarte rar convulsii și encefalită (0,4 – 1/1.000.000).

Ce spun instituțiile abilitate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră vaccinul ROR deosebit de important. „Vaccinul a fost introdus în calendarul național începând cu anul 2005, acoperirile vaccinale menținându-se o perioadă de timp peste 95% (ținta OMS). Din 2010 valorile acestor acoperiri vaccinale au avut o tendință descrescătoare, situându-se în 2015 la 85,8% (doza I) și la 67% (doza a-II-a)“, se arată în raportul pentru anul 2015 transmis de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Același raport arată că, față de anul trecut, anul acesta situația este mult mai alarmantă, numărul bolnavilor de rujeolă crescând de 10 ori, numai în primele 8 luni, când s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe din țară, 3 copii murind.

Info
Vaccinul ROR nu provoacă autism, aceasta fiind una dintre temerile părinților care refuză vaccinarea. Potrivit mai multor studii realizate pe milioane de persoane, în Danemarca, Finlanda, Canada, Japonia, Polonia și Asia, nu există nicio legătură între ROR și autism.

Sfatul specialistului
Dr. Otilia Țigănaș, medic primar medicina de familie, www.otiliatiganas.ro
Rujeola, rubeola și oreionul se previn minunat prin vaccinare. Inocularea (înțepătura) se face în braț și nu doare. Spre deosebire de multe altele, acest vaccin chiar este disponibil. Sfatul meu este ca și în cazul în care copilul vostru are sub 1 an, să vă anunțați imediat medicul de familie de orice contact cu persoane infestate cu una dintre cele 3 boli, în mod special în cazul rujeolei.

Cum se manifestă fiecare boală
·       Rubeola este o boala infecțioasă cauzată de virusul rubeolic și se transmite prin atingerea lucrurilor contaminate.Printre simptome se numără: febra, durerile de cap, rinoreea ușoară, ochii roșii. Boala se face o singură dată și imunizează corpul pentru întreaga viață.
·       Oreionul este cauzată de virusul urlian, care se transmite ușor prin strănut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Dintre simptome, febra (39-40°C) însoțită de frisoane, umflarea obrajilor, durerea în timpul mestecatului sau vorbirii, cefaleea, oboseala, durerile musculare și vărsăturile sunt cele mai frecvente.
·       Rujeola sau pojarul se răspândește cu ușurință în colectivități, virusul transmițându-se înainte ca boala să prezinte simptome. Debutează cu o erupție de puncte roșii pe tot corpul (inclusiv pe limbă), febră, rinoree și oboseală. Între alte simptome se numără intoleranța la lumină, pleoapele umflate, lăcrimarea abundentă, răgușeala și tusea seacă.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce este necesar vaccinul ror