De ce chiar este lenea boala grea

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru lenea

Din punct de vedere biologic, omul a fost construit pentru a-si conserva energia, astfel incat sa o poata folosi atunci cand se afla in pericol sau pentru a-si procura hrana, fiind un mecanism de supravietuire. insa aceste date genetice s-au intors impotriva omului modern, pentru care lenea a devenit cat se poate de fireasca.

Organismul uman este predispus genetic sa inmagazineze energie pentru a fi utilizata atunci cand omul are nevoie de hrana sau sa se apere, insa aceasta adaptare la mediu se intoarce impotriva noastra in prezent, din moment ce confortul vietii moderne nu mai ofera motive la fel de puternice pentru a folosi energia acumulata, conform profesorului Daniel Lieberman, biolog evolutionist in cadrul Universitatii Harvard.  

Lieberman a ajuns la concluzia ca omul modern este predispus sa fie lenes din cauza acestor caracteristice biologice, in care organismul a fost construit pentru schimbul permanent intre momentele de activitate intensa si de inactivitate pentru refacerea rezervelor de energie, dar pentru un mediu in care hrana (aportul caloric) este limitat, nu intr-un mediu inconjurator ca cel de azi, cand traim intr-o abundenta alimentara. Biologul evolutionist arata intr-un articol pentru Harvard Magazine ca avem nevoie de stimuli mai puternici pentru a ne consuma energia, din moment ce omul si-a pierdut rolul ancestral de vanator, cand avea nevoie de perioade de inactivitate ca sa-si refaca enegia, urmate de perioade de adevarate explozii de energie, cand isi urmarea prada sau cand trebuia sa fuga din calea pericolelor. Biologul spune ca acesta este motivul pentru care atat de multi oameni sunt sedentari si prefera sa lancezeasca in fata televizorului in loc sa faca sport, de exemplu: ā€¯Oamenii au fost programati sa faca activitate fizica numai cat este necesara ca sa supravietuiascaā€¯. 

Omul este motivat genetic sa fie activ pentru a-si procura mancarea sau pentru a se feri de pericole, insa acestea nu sunt nici pe departe motive la fel de puternice ca dorinta de a face sport doar de dragul sportului. De aceea, adauga biologul, este nevoie ori sa gandim pe viitor un mediu in care oamenii sa fie nevoiti sa faca mai multa activitate fizica, ori ideea de miscare fizica sa fie regandita in asa fel incat sa devina mult mai atractiva decat este acum pentru marea majoritate.

Profesorul subliniaza ca aceasta predispozitie spre conservarea energiei este completata in cel mai nefericit mod cu putinta de faptul ca in prezent avem acces infinit mai simplu la rezerve de hrana, deci la un surplus de calorii pe care nu-l mai putem elimina, asa ca au aparut toate complicatiile de sanatate pe care le cunoastem, de la boli cardiovasculare, diabet si alte afectiuni corelate cu obezitatea si lipsa de activitate.  

sursa: adevarul.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce chiar este lenea boala grea