De ce avem senzatia de rau de masina?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 17, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru rau de masina

Desi senzatia de rau de masina poate fi neplacuta, acesta poate fi un indicator al unui creier sanatos. In cadrul unui studiu, raul de masina a fost asociat cu raspunsul creierului la senzatia de otravire. Cercetatorii au afirmat ca atunci cand ne aflam in masina creierul primeste mesaje contradictorii despre mediul inconjurator, similar cu efectele otravirii. Vomitatul este cea mai usoara metoda prin care organismul poate elimina neurotoxinele si otrava.

Expertii considera ca raul de masina sau raul de miscare se datoreaza faptului ca oamenii au inceput recent sa calatoreasca cu masini, autobuze sau barci, iar creierul nostru nu s-a adaptat total. Desi calatorim cu masina toate simturile trimit catre creier mesajul ca trupul este stationat. In acelasi timp, creierul stie ca ne miscam in spatiu cu o anumita viteza, datorita senzorilor de echilibru ce se regasesc in urechea interna.

Lichidul din tuburile senzorului de echilibru incepe sa se miste, indicand ca trupul se misca, dar in acelasi timp este nemiscat  Talamusul este cel care analizeaza informatia, insa uneori ajunge la concluzia ca organismul a fost otravit. ,,Daca creierul devine confuz, el va tranmite un semnal de alarma, preventiv,'' a declarat neurologul Gean Burnett, de la Universitatea Crdiff din Marea Britanie. Privitul pe fereastra poate ajuta deoarece asigura creierul ca de fapt corpul se misca. Cititul unei harti sau al unei carti poate convinge creierul ca trupul este stationat. Cercetatorii nu au reusit sa inteleaga de ce acest fenomen este resimtit doar de unele persoane, o posibila supozitie ar fi linia ereditara.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce avem senzatia de rau de masina?