De ce ar trebui sa avem un weekend de trei zile

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, September 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru weekend

Desi unele ideologii incurajeaza munca in exces considerand ca un astfel de obicei te poate face mai sanatos si mai fericit, ideea unui weekend de trei zile este realizabila si poate constitui baza unei vieti mai bune.

Un numar mare de studii in cadrul carora s-au analizat efectele muncii in exces au dezvaluit ca aceasta poate scadea sanatatea fizica si psihica a persoanelor. Munca peste program poate creste riscul aparitiei cheagurilor de sange, aparitia bolilor de inima si a diabetului.

Prin munca excesiva pierdem momentele cu familia si prietenii, de asemenea, oamenii care muncesc mult nu reusesc sa mai pretuiasca momentele simple ale vietii.Din cauza muncii deseori oamenii sunt prea obositi pentru a-si exploata si celelalte pasiuni. Expertii considera ca modelul de munca ar trebui schimbat, prin promovarea unor moduri alternative de viata decat cele centrate pe munca.

Progresul tehnologiei a avansat continuu in ultimul secol, crescand nivelul de productivitate. insa nu toate castigurile productivitatii pot fi realizate prin orele de munca scurte. Cel putin in perioada moderna aceste castiguri au fost utilizate pentru a creste revenirea detinatorilor de capital, deseori prin scaderea salariului angajatilor.

Lipsa progresului reduce timpul petrecut la munca in cadrul economiilor capitaliste moderne, acest fapt reflecta influenta ideologiei, dar si a conducatorilor. Consumerismul este un alt factor care a favorizat aparitia orelor lungi de munca. Muncitorii sunt deseori persuadati sa cumpere mai mult ceea ce se transforma in munca mai multa pentru a avea bani pentru cele mai noi obiecte.

Costurile orelor prelungite sunt reprezentate de sanatatea precara si o stima de sine scazuta a muncitorilor. Exista si costuri pentru angajatori, de exemplu scaderea productivitatii si a profitului. 

Printre punctele pozitive reflectate si de unele experimente se numara un echilibru mult mai bun intre viata personala si munca.

Un retailer de imbracaminte din Japonia a acceptat ca muncitorii sai sa lucreze patru zile pe saptamana, insa vor lucra 10 ore pe zi in cele patru zile, pentru a realiza 40 de ore pe luna.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: de ce ar trebui sa avem un weekend de trei zile