Cum tratam corect ciuperca piciorului

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 6, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ciuperca piciorului

Ciuperca piciorului este o infectie produsa de diverse specii de fungi (Tricophyton rubrum sau Candida) care afecteaza spatiile dintre degete sau talpa. Manifestarile clinice pot fi variate: Pot aparea la nivelul talpii zone ingrosate, macerate, sau fisuri dureroase, dar , uneori, pot fi observate si mici vezicule insotite de inflamatie. De cele mai multe ori, mancarimea locala poate produce un disconfort accentuat pacientului.

Mediul cald poate favoriza inmultirea ciupercilor si dezvoltarea infectiei. incatamintea purtata multe ore pe zi precum si transpiratia excesiva a piciorului sunt, de asemenea, factori de risc.”Un risc crescut pentru infectiile micotice il au si pacientii diabetici sau imunodeprimati, datorita scaderii apararii antinfectioase”, precizeaza dermatologul.

Sursa contaminarii o reprezinta locurile publice (ex: bazine, piscine, sali de sport etc). „Ciuperca poate fi transmisa prin contact direct cu pielea contaminata sau prin obiecte.

Desi in majoritatea cazurilor evolutia este locala, exista si situatii in care apar complicatii ca: celulita, limfangita, piodermita sau chiar osteomielita. Complicatiile afecteaza in special pacientii cu edeme cronice ale membrelor inferioare, diabeticii sau persoanele imobilizate la pat.

Micoza piciorului se poate diagnostica clinic. Pentru confirmare este nevoie de multe ori de un examen micologic direct, care consta in prelevarea unei probe din zona afectata si examinarea la microscop, completat cu culturi si antifungigrama”, subliniaza medicul dermatolog Nectara Mitroi, de la clinica Medlife, pentru Gandul.

in general, tratamentul se face cu preparate locale – creme sau unguente antimicotice. ”in situatii rare, cand sunt forme extinse, complicate, care nu raspund la tratamentul local, se pot utiliza si antimicotice orale. in completarea tratamentului vin masurile de igiena locala: evitarea mediului cald si umed, combaterea transpiratiei excesive, evitarea incaltamintei ocluzive si sterilizarea lenjeriei. Este de evitat mersul descult in locuri publice (ex: piscine, sali de gimnastica, dusuri etc)”, concluzioneaza dermatologul Nectara Mitroi.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum tratam corect ciuperca piciorului