Cum stabilești rutina de somn la copil

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru somn copil

„Încă puţin, mami!”... De câte ori nu ai auzit aceste cuvinte de la puiuţul tău? Pentru ca mersul la culcare să nu devină o corvoadă, stabileşte-i încă de mic câteva obişnuinţe, care îi vor da copilului sentimentul de siguranţă şi îi vor face somnul la fel de plăcut ca un simplu „noapte-bună”.
Mai ales în primele trei luni de viaţă, somnul copilului este legat de orarul meselor lui. Astfel, în această perioadă, după ce se simte sătul, copilul obişnuieşte, de regulă, să tragă un pui de somn. Încă de pe acum, este foarte important să îi faci micuţului cu un program pe care el să îl asocieze cu momentul în care trebuie să facă nani.
Este bine ca el să distingă între noapte şi zi, implicit între timpul de joacă şi cel de somn. Astfel, micuţul trebuie să ştie că noaptea nu este timpul „contactelor sociale”. De aceea, dacă se trezeşte pentru că îi este foame, dă-i să mănânce în linişte şi evită să îi vorbeşti sau să te joci cu el.

Ajută-l să se relaxeze

Ceasul biologic al copilului se va adapta mult mai uşor programului de somn, dacă în fiecare seară are un program care să îl pregătească de culcare. Atunci când îi faci baia de seară, nu uita să îi pui în cadă răţuştele sau alte jucării preferate. Apa caldă şi un masaj uşor îl vor destinde şi-l vor adormi mai uşor.
Alege-i pijamale confortabile, nici prea subţiri, nici prea groase şi asigură-i condiţii optime pentru a se odihni bine. Din ritualul de fiecare seară nu trebuie să lipsească cititul unei poveşti (însă nu una cu monştri), un cântecel sau rostirea unei rugăciuni. Evită activităţile care îl suprasolicită, din cauza cărora ar putea adormi mai greu.  
       
Pătuţul, destinat exclusiv somnului

Este bine ca micuţul să ştie că pătuţul este locul destinat numai somnului. Atunci când începe să dea semne de oboseală, pune-l în pătuţ şi fredonează-i un cântec de leagăn.
Evită să îi dai de mâncare sau să îl laşi să se joace în pat. Pentru că îi poate conferi un sentiment de siguranţă, îi poţi lăsa jucăria preferată, un ursuleţ de pluş, de exemplu, asigurându-te mai întâi că aceasta nu reprezintă un pericol pentru el.

Nu te lăsa şantajat!

Sunt momente când prichindelul tău amână cât poate de mult mersul la culcare. Atunci, micuţul va găsi tot felul de şiretlicuri şi va negocia cu tine, în speranţa că va mai câştiga câteva zeci de minute de joacă. Dacă nu vei fi ferm în decizia de a-l trimite la culcare, copilul îţi va specula această slăbiciune în favoarea lui. De aceea, fii ferm şi nu ceda micuţului „manipulator”. Încearcă să îţi păstrezi calmul dacă începe să ţipe sau să plângă şi lasă-l să se liniştească singur. Un alt tertip al copilului este să se furişeze în patul părinţilor.
Este bine să îi oferi gesturi de alint şi de afecţiune, însă nu uita că somnul copilului în patul vostru se poate transforma într-un obicei de care îl vei dezvăţa cu greu.  
  
Alimente de evitat seara

Masa de seară a copilului nu trebuie să fie una îmbelşugată, plină de alimente greu digerabile. Nu îi da ciocolată şi băuturi energizante în a doua parte a zilei, cu atât mai puţin seara. Dimpotrivă, laptele îl poate calma pe copil, de aceea este recomandat înainte de a merge la culcare. Copilul nu trebuie totuşi să bea multe lichide seara, pentru a nu se trezi de prea multe ori să meargă la toaletă. 

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum stabilești rutina de somn la copil