Cum se consuma corect produsele lactate?

Posted by Alin Marinescu on Sunday, October 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru produse lactate

Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinocopschi ne indeamna sa includem in dieta noastra zilnica si produsele lactate. "Lactatele se dovedesc a fi un adevarat ajutor pentru silueta si pentru intregul corp", spune nutritionistul, care ne recomanda sa nu inlocuim insa apa cu laptele. "Laptele este un aliment fluid care aduce calorii, spre deosebire de apa", spune Mencinicopschi.

Gheorghe Mencinicopschi scrie pe site-ul lui ca un adult poate consuma circa o jumatate de litru lapte de vaca pe zi.

Nu asocia lactatele cu alte alimente! Laptele si derivatele din lapte nu se asociaza cu alte alimente. Exceptie tolerata – asocierea cu paine. Derivatele din lapte fermentate, proaspete, iaurtul, kefirul, laptele batut, naturale, fara adaosuri sunt alimente probiotice sanatoase.

Branza telemea contine sare in exces, nefiind recomandata suferinzilor de boli cardiovasculare, hipertensiune, hepato-renale. Branzeturile cu sau fara mucegai sunt hipercalorigene, astfel ca un consum nepotrivit poate determina supraponderabilitate si obezitate.

Parmezanul se foloseste in cantitati mici, la condimentarea unor mancaruri.

Branzeturile topite contin saruri de topire, fosfati, citrati care impiedica fixarea calciului in oase, fiind contraindicate copiilor, adolescentilor, batranilor, femeilor si barbatilor expusi la osteoporoza. De asemenea, au densitate calorica mare, ingrasa, aduc aport de grasimi si sare ascunse.

Branzeturile cu mucegai au un continut foarte ridicat de grasime si sare, cu efect de ingrasare atunci cand se consuma frecvent si in cantitati mari.

Urda este un produs valoros deoarece nu contine aproape deloc cazeina, proteina majoritara din lapte care nu poate fi digerata corect de tubul digestiv al omului. Proteinele din urda contin aminoacizi formatori de fibra musculara, crescand masa negrasa a corpului, marind in acest fel arderile si prevenind obezitatea. Urda are si o cantitate mica de grasimi, acceptabila si din punctul de vedere al aportului caloric si efectului mai scazut de ingrasare.

Branza de burduf consumata in cantitati mici si in asociere corecta cu alte alimente poate fi prezenta la mesele traditionale.

Cremele de branza industriale sunt uneori puternic aditivate, nefiind indicate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se consuma corect produsele lactate?