Cum sa eviti arsurile solare

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 25, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru arsuri solare

Pentru a evita arsurile solare, e necesar sa iti pui cateva intrebari:

- Ai verificat data de expirare a produselor de protectia solara?
- Stii cata protectie solara trebuie sa aplici inainte de a iesi afara si cat de des sa o reaplici?
- Eviti soarele in orele de varf (de obicei intre 10.00 – 14.00)?
- Te bazezi numai pe crema de protectie solara si nu porti haine protectoare, palarii, ochelari?
- Stai la umbra ori de cate ori ai ocazia?
- Pielea ta devine din ce in ce mai neagra, dar nu iei masuri pentru a o proteja?

Afland raspunsul la aceste intrebari si a pune in practica sfaturile noastre reprezinta secretul unei pieli fericite. Iata cateva raspunsuri la intrebarile de mai sus:

Data de expirare - produsele de protectie solara nu tin la nesfarsit! Majoritatea brand-urilor reputabile au o data de expirare inscrisa pe ambalaj, dar o regula generala dupa care puteti sa va ghidati este de a arunca orice sunscreen care este mai vechi de un an. Din momentul in care ati desigilat produsul si este expus la aer sau caldura, elemente ce ii reduc din eficienta, protectia solara este eficienta doar timp de 12 luni. Da, asta inseamna si ca tinerea unui produs de protectie solara vara, in masina, este o idee neinspirata.

Reaplicare la fiecare doua ore - o regula de bun simt in ceea ce priveste reaplicarea protectiei solare. Un produs rezistent la apa te va proteja pentru mai mult timp daca inoti sau transpiri, insa tot trebuie reaplicat, mai ales daca folosesti si un prosop pentru a indeparta surplusul de apa. Daca transpiri abundent, te speli pe maini sau inoti trebuie reaplicat un produs water resitant la fiecare 40 de minute, indiferent de numarul SPF. Daca produsul este etichetat “foarte rezistent la apa” atunci veti avea 80 de minute de protectie.

Ingrediente fotosensibilizante: sensibilitatea la soare (cunoscuta sub numetele de fotosensibilitate) inseamna ca pielea este sensibila la expunerea la soare, efect posibil cauzat de medicamente sau produse de ingrijire. Fotosensiblitatea inseammna ca pielea este predispusa la arsuri solare, asa ca este extrem de important sa aplici protectie solara. Pentru a te proteja, este necesar sa te uiti pe prospectul medicamentelor folosite sau dupa atentionari pe produsele de ingrijire. Iata cateva ingrediente care pot provoca fotosenbilitate:

- extract St. John
- AHA: acid glicolic si lactic
- BHA: acid salicilic
- benzoyl peroxide
- ingrediente parfumate
- ulei de citrice, precum cel de lamaie, lime, grepfruit, bergamota
- ulei de lavanda
- ulei de rozmarin
- lemn de santal
- plante precum patrunjel, morcov, marar, anason, chimen dulce sau centella asiatica.

Poti reduce considerabil riscul de o reactie sensibilizanta prin protejarea pielii cu haine, ochelari de soare, palarii si binenteles, un produs cu protectie solara cu SPF 20 sau mai mare (mai mare inseamna mai bine).

Lista medicamentelor cu prescriptie care pot creste sensibilitatea la soare. Este intotdeauna bine sa verificati prospectul medicamentelor sau/si sa va consultati cu medicul. Medicamentele uzuale care pot sensibiliza pielea la expunerea la soare:- ibuprofen- naproxen- tretinoin- tetraciclina, minociclina- antihistaminele- anticonceptionalele- lovastatina- medicamentele anti-fungice- estrogen si progesteron.

Învatati din greseli! O arsura solara pe an nu pare ceva foarte serios, insa cercetarile sunt clare: expunerea repetata neprotejati la soare, arsurile solare sau bronzul repetat nu numai ca imbatraneste prematur piele dar declanseaza si mutatii ale celulelor, alterand ADN-ul celulor pielii. Fara protectie adecvata si cu timpul, aceste mutatii se pot transforma in cancer de piele. Expunerea la soare si arsurile in mod repetat au si efect estetic neplacut, de la pete maronii, piele terna si neuniforma, subtire, pana la lipsa fermitatii si dilatarea porilor ei. Nici unul din aceste efecte secundare nu merita. Cu protectia solara potrivita, haine adecvate si folosind celelalte ponturi furnizate, puteti evita arsurile solare si reduce semnificativ riscul cancerului de piele. Si cel mai important, cu putina planificare si pregatire, va puteti distra in soare si pastra pielea radianta si sanatoasa pentru anii ce vin!

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa eviti arsurile solare