Cum putem folosi sarea ca medicament

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 3, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare rosie de himalaya

Clorura de sodiu, adica sarea de bucatarie, nu e dusmanul nostru. Dimpotriva, ea este indispensabila vietii: mentine apa in corp, regleaza transferul de lichide intre celule, participa la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractiile musculare, controleaza tensiunea arteriala, ajuta la asimilarea unor minerale si oligoelemente. Dar, dincolo de efectele binefacatoare din interiorul corpului, ea este un excelent remediu extern, cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Dureri in gat

Ai racit si te ustura in gat? Cel mai simplu leac contra durerilor in gat este gargara cu apa sarata, fiindca reduce inflamatia si ucide bacteriile. Reteta e simpla: in 200 ml de apa calda, dizolva o lingurita cu sare. Fa gargara cu aceasta apa sarata de mai multe ori pe zi. Daca durerea persista peste trei zile sau daca e insotita de febra mare, adreseaza-te medicului!

Gingii inflamate

Daca ai gingiile rosii, umflate si sangereaza cand te speli pe dinti, asta inseamna ca suferi de gingivita. Ia urgent masuri, ca sa elimini inflamatia si sa nu ajungi la parodontoza! Pentru inceput, clateste gura cu apa sarata in fiecare seara: o lingurita cu sare la 100 ml de apa calda. Daca neplacerea nu se atenueaza in 1-2 saptamani, trebuie sa schimbi tratamentul: cumpara un irigator bucal si foloseste-l in fiecare seara – pui o lingurita cu sare la 200 ml de apa calda spre fierbinte. Cu ajutorul dusului bucal, apa sarata, care are efecte antibacteriene, ajunge in spatiul dintre gingii si dinti, unde se afla de fapt inflamatia. In 1-2 saptamani, sangerarea ar trebui sa se opreasca si gingiile sa-si recapete culoarea sanatoasa, roz.

Dureri de dinti, abces

Daca te doare un dinte sau o masea, pana sa ajungi la stomatolog, clateste gura de mai multe ori pe zi cu urmatorul amestec: 100 ml de apa calda, doua linguri cu otet si una cu sare. In cazul unui abces dentar (ti s-a umflat obrazul), clateste gura cu apa sarata: o lingurita cu sare la 200 ml de apa calda.

Intepaturi de insecte

Fie ca te-a intepat o albina sau te-a piscat vreo insecta, sarea iti alina durerea. Prepara o pasta din sare si putina apa si aplic-o pe intepatura (in cazul albinei, dupa ce scoti acul). Lasa mixtura pe piele pana cand se usuca. In acest timp, usturimea sau mancarimea ar trebui sa dispara sau macar sa se atenueze. Alta reteta: combina in parti egale bicarbonat de sodiu si sare, adauga putina apa si intinde pasta obtinuta pe locul dureros.

Alergie

Nasul infundat si secretiile nazale sunt printre cele mai suparatoare simptome ale alergiilor respiratorii (la polen, par de animale, parfum etc.), dar si ale banalei raceli. Apa sarata este o modalitate excelenta de a-ti alina disconfortul. In 200 ml de apa la temperatura camerei, dizolva o jumatate de lingurita cu sare. Cu pipeta, pune 2-3 picaturi de apa sarata in fiecare nara, apoi sufla nasul pana cand nu se mai elimina secretii. Repeta de cateva ori pe zi.

sursa: femeia.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum putem folosi sarea ca medicament