Cum prevenim si tratam spondilita cervicala (gat intepenit)

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru spondiloza cervicala

Cei care s-au intalnit macar o singura data cu o astfel de situatie - dureri cumplite ale cefei, cu imposibilitatea de a roti capul - stiu foarte bine ce inseamna aceasta, deoarece nu numai zona cervicala in sine este vizata, ci extensia afectiunilor este mai mare, din cauza ca nervii care parcurg regiunea cervicala a coloanei vertebrale pot fi serios influentati si ei, in sensul producerii unor suferinte "colaterale".

Termenul medical generic pentru asemenea probleme este spondiloza cervicala, maladie frecvent intalnita, ea fiind cauzata de degenerescenta articulatiilor gatului. Odata cu inaintarea in varsta imbatranesc si oasele din corp, motiv pentru care cei mai afectati sunt pacientii trecuti de varsta de 60 de ani. In esenta, spondiloza cervicala este o forma de artrita, dar ea duce numai in rare cazuri la un handicap. Ceea ce nu constituie, totusi, un motiv sa o neglijam.

Principalele "tinte" ale acestei afectiuni, exceptand varsta, sunt femeile. Nu s-a identificat o cauza precisa a durerilor, insa e sigur ca ele se produc din cauza unor dereglari si maladii existente in structura gatului. Simultan cu cresterea, vertebrele si discurile intervertebrale dezvolta o anume degenerescenta care afecteaza nervii, muschii si ligamentele, structuri care, in contextul unor iritatii si al altor agresiuni, antreneaza spondiloza cervicala.

Se stie ca discurile dintre vertebre actioneaza ca un amortizor si ofera supletea necesara coloanei vertebrale. Prin aceste zone trec nervii care "ies" din maduva spinarii si se orienteaza catre umeri, gat, brate, piept. Din acest motiv, degradarea vertebrelor genereaza durere in zona muschilor si a nervilor interconectati.

Persoanele foarte active la serviciu sau in practicarea unor sporturi sunt si ele mai expuse riscului de spondiloza cervicala. Chiar daca, in general, cauzele durerilor gatului pot varia de la o persoana la alta, exista si elemente comune:
- lovituri, o problema musculara ori un nerv apasat intre vertebre;
- pozitii inadecvate in timpul somnului sau in sezand;
- disfunctii la nivelul micilor articulatii din zona gatului;
- hipertensiunea si hiperflexiunea;
- calatoriile excesive, activitati casnice si de birou.

Factorii de risc in spondiloza cervicala sunt dominati, asa cum aratam mai sus, de inaintarea in varsta, dar exista si alte motive de prudenta sporita:
- supraponderalitatea si lipsa unei activitati fizice curente, la un nivel suficient de ridicat;
- prestarea unei munci care presupune ridicarea de greutati si solicitari excesive ale muschilor;
- leziuni mai vechi la nivelul gatului;
- leziune a maduvei spinarii, intr-o perioada recenta;
- maladii precum osteoporoza sau artrita.

Si simptomele pot fi diferite de la un individ la altul, variatiile putand oscila de la usoare la grave. 
Cateva simptome frecvente care indica o spondiloza cervicala sunt: 
-durerile de la nivelul gatului si al umerilor; 
-dificultate in a misca gatul si capul; 
-rigiditatea cefei, mai ales dimineata, la trezire;
-migrene frecvente, in special in spatele cutiei craniene; 
-senzatie de amorteala sau de slabiciune in umeri si in brate.

Tratarea spondilozei cervicale poate merge pe mai multe directii. Se poate preveni durerea adoptand un stil de viata mai corect, mai sanatos decat pana in momentul prezent, odata cu revizuirea si adaptarea activitatilor cotidiene, a exercitiilor fizice, a sporturilor practicate.

Din domeniul tratamentelor non-farmacologice mentionam: fizioterapia, cu accent pe tractiuni si intinderi; masoterapia (masajul terapeutic) in combinatie cu acupunctura; temperaturile joase sau caldura, pentru ameliorarea durerilor cervicale; terapia cognitiva a comportamentului, avand in vedere faptul ca durerile severe au un impact asupra calitatii vietii (aceasta tehnica e utilizata si pentru a discuta despre metodele de tratament, care ajuta la mai buna intelegere a cauzelor si a masurilor preventive).

Din aria produselor farmacologice mentionam antiinflamatoarele, medicamentele non-steroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul. Totusi, in caz de durere severa este obligatorie prezentarea la medic. In fine, ca masuri preventive care chiar pot elimina macar o parte importanta din factorii de risc se recomanda evitarea expunerii la temperaturi scazute si a exercitiilor fizice violente, precum si mentinerea unei pozitii confortabile, atat in timpul activitatilor cotidiene, cat si in cazul lucrului la birou, fie ca scriem, fie ca utilizam calculatorul, ori in alte asemenea activitati.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim si tratam spondilita cervicala (gat intepenit)