Cum poate fi depistat cancerul de colon si care sunt primele simptome

Posted by Alin Marinescu on Friday, September 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru colonoscopie

Cancerul de colon este a treia cea mai frecventa forma de cancer la nivel mondial, din punct de vedere al numarului total de cazuri inregistrate, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cancerul colorectal este responsabil pentru aproximativ 694.000 de decese anual.

“Cancerul de colon poate fi vindecat daca este depistat intr-un stadiu incipient si este tratat corespunzator. Pentru ca boala sa fie identificata in primele faze de dezvoltare, ceea ce ce creste sansele de vindecare, recomandam tuturor persoanelor care au varsta de peste 50 ani sa efectueze o prima colonoscopie. in cazul persoanele cu risc crescut, aceasta poate fi efectuata chiar si la varste mai tinere. Prin testare regulata, polipii precancerosi pot fi evidentiati si eliminati, ceea ce duce la scaderea semnificativa a riscului aparitiei bolii”, explica Adina Croitoru, medic primar oncolog la Institutul Clinic Fundeni, potrivit gandul.info.

Boala debuteaza de multe ori asimptomatic, insa pe masura ce evolueaza, iar formatiunea tumorala creste, apar tulburari digestive care se manifesta prin simptome diferite. Printre cele mai comune simptome ale cancerului colorectal se numara: schimbarea tranzitului intestinal obisnuit (diaree, constipatie sau alternanta de constipatie cu diaree), scaune mai putin consistente decat de obicei, prezenta sangelui in scaun (fie rosu aprins, fie rosu foarte inchis sau negru), sangerare rectala, dureri abdominale, balonare, crampe, pierdere in greutate, senzatie accentuata de oboseala (slabiciune).

Persoanele cu varsta peste 50 de ani si cele cele care au antecedente familiale de polipi la nivelul colonului au un risc mai crescut de a dezvolta cancer colorectal. Rudele de gradul I (parinti, frati, surori sau copii) ale unei pacient cu cancer colorectal sunt susceptibile sa dezvolte aceasta boala, mai ales in cazul in care afectiunea a fost diagnosticata la o varsta tanara. in cazul in care mai multe rude apropiate au un istoric comun de cancer colorectal, riscul este chiar mai mare.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum poate fi depistat cancerul de colon si care sunt primele simptome