Cum ne racorim corect pe canicula

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 25, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cum ne racorim corect pe canicula

Cele mai bune lichide pentru zilele caniculare sunt reprezentate de: apa, limonada, socata, ceaiuri (asiatice, medicinale) preparate in casa. „Putem consuma si sucuri naturale, preparate in casa, din fructe proaspete, care ne racoresc: suc de lamaie, de portocale, de grapefruit, cu putina miere si apa plata sau carbogazoasa, suc de rodie, de struguri, de pepene. 

Benefic este si sucul de catina, bogat in betacaroten, care ne ofera in plus o protectie contra radiatiilor UV“, detaliaza dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competente in apifitoterapie, din Bucuresti. Nu ar trebui sa uitam de faptul ca bauturile dulci din comert, cele carbogazoase, alcoolul, cafeaua ne satisfac doar pe moment setea, dar, in realitate, ele ne deshidrateaza, adauga medicul.

„Ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru ne hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor, au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica. Sunt o sursa bogata de antioxidanti, care constituie adjuvanti in protectia fata de radiatiile UV, foarte puternice pe timpul verii. Tot efecte energizante au si ceaiurile de guarana si mate (n.r. – d planta din America Latina, cu gust amarui)“, recomanda medicul. 

Alte ceaiuri care se pot consuma in zilele caniculare sunt: cel de rozmarin, de iasomie, de cicoare, ele avand efecte tonifiante si energizante, chiar daca nu contin teina. Pentru copii sunt indicate ceaiurile din fructe de padure, capsuni, lamai, mandarine, portocale, caise sau fructe exotice. Acestea sunt vitaminizante si placute la gust, ideale pentru zilele caniculare. Medicul reaminteste ca toate bauturile trebuie consumate la temperatura camerei, fie ca e vorba de apa, de ceaiuri sau de sucuri. 

„Este falsa impresia ca un lichid rece ne racoreste. Cu cat lichidul pe care il bem este mai rece, cu atat organismul nostru consuma mai multa energie pentru a restabili echilibrul intre temperatura bauturii si cea a corpului nostru. Deci, va elibera mai multa caldura. In plus, consumul excesiv de bauturi reci poate determina vasoconstrictia, deci senzatia va fi de incalzire, si nu de racorire“, explica specialistul. Lichidele foarte reci actioneaza negativ si asupra faringelui si laringelui si produc inflamatii la acest nivel. „Deci unui organism incalzit  ii face bine consumul de lichide la temperatura camerei, eventual putem adauga un cub de gheata“, conchide medicul de familie.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne racorim corect pe canicula