Cum ne otravim singuri alimentele

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru alimente in caserola de plastic

Medicii va recomanda sa evitati sa gatiti alimente în folie sau vase de aluminiu, dar si sa le depozitati în ele. Caserolele din plastic în schimb sunt total contraindicate pentru încalzirea sau prepararea mancarii la microunde.

Staniolul contine ioni toxici din aluminiu care aduc un lant de probleme, de la cancer la osteoporoza, iar controversata substanta Bisfenol A din unele caserole poate afecta fertilitatea, în special în cazul barbatilor. La microunde, substanta toxica trece mai usor în mancare.

Pe cat este de nociv, pe atat este de „prezent" în casa noastra: în alimente, în staniolul în care împachetam sandviciurile, în vasele de gatit si tacamuri, în antiperspirante, chiar si în unele medicamente. si apa contine aluminiu, dar sub forma de saruri, fiind singura situatie cand nu este nociv.

„Ionii de aluminiu pot ajunge în alimente si, odata ingerati, au un efect toxic, în special asupra creierului. În top se afla afectiunile neurovegetative (Alzheimer, Parkinson), anemie, afectiuni pulmonare. În plus, împiedica absorbtia calciului, crescand astfel riscul de osteoporoza sau alte boli ale oaselor", atrage atentia nutritionistul Ionut stefan.

Pentru a preîntampina aparitia acestor afectiuni, scapati rapid de toate ustensilele si recipientele de aluminiu din bucatarie, renuntati la a mai gati în folie de aluminiu, nu mai cumparati bere si racoritoare la cutie. Cercetati eticheta produselor si aveti grija sa nu apara fosfatul de aluminiu.

De fiecare data cand cumparati caserole de plastic, verificati codul de reciclare de pe ambalaj. Daca observati cifra 3 sau 7, atunci acea caserola sigur nu trebuie sa ajunga în frigider. Caserolele periculoase sunt de doua tipuri: cele din PVC (numarul 3) si cele care contin BPA sau Bisfenol A (numarul 7). PVC-ul este unul dintre cele mai nocive tipuri de plastic, avand în compozitie DEHA, care poate afecta ficatul si poate aduce chiar cancer.

Pe de alta parte, Bisfenolul A a starnit o serie de controverse „cancerigene", iar în multe tari a fost interzisa comercializarea produselor care îl contin. „BPA creste nivelul de estrogen, ceea ce face ca fetele sa intre mai rapid la pubertate si mareste riscul de cancer ovarian si de san. De asemenea, barbatii care se expun la BPA au un risc crescut de a face cancer testicular. Bisfenolul afecteaza fertilitatea la ambele sexe, cu precadere la barbati", atrage atentia expertul în alimentatie.

Contaminarea se poate face daca alimentele sunt încalzite la microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (mancaruri grase, branzeturi, lactate, dulciuri etc.). Sfatul specialistilor este sa cercetati cu mare atentie etichetele atunci cand cumparati plastice care vor intra în contact cu alimentele (cautati simbolul PC, in scriptionat într-un triunghi, plus o cifra între 1 si 7, ocoliti caserolele notate cu 3 sau 7).

Bisfenolul A se transmite rapid în alimente daca încalzim mancarea direct în caserole în cuptorul cu microunde.

„Microundele încalzesc rapid mancarea, dar, în acelasi timp, altereaza glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele si enzimele, iar radiatiile emanate cresc si de zece- douasprezece ori cantitatea de Bisfenol A", adauga specialistul Ionut stefan.

sursa:doctorulzilei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne otravim singuri alimentele