Cum ne invingem pofta de zahar, cand zaharul este peste tot

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 15, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dulciuri

Poftele sunt un lucru normal. Ele pun stapanire pe mintea si pe corpul tau. Stai acasa, in pijamale, obosit dupa o zi de munca si te trezesti ca dai buzna in bucatarie si incepi sa devorezi tot felul de alimente care contin cantitati importante de zahar. Ai intr-adevar nevoie de toate acele dulciuri? Te fac ele sa te simti cu adevarat mai bine? Cat timp dureaza satisfactia pe care ti-o ofera?

Pofta de dulciuri a ajuns sa fie o adevarata bariera in incercarea unei persoane de a-si imbunatati starea de sanatate. Ai incercat vreodata sa nu mananci zahar? in ziua de astazi, acest lucru a devenit aproape imposibil, avand in vedere ca zaharul este peste tot. La fiecare intalnire de afaceri, eveniment si in fiecare restaurant, exista un desert care iti va face cu ochiul. Din pacate, zaharul nu se gaseste doar in deserturi. 

Exista trei motive principale care ne fac sa ne dorim sa mancam dulciuri: nevoile nutritionale, obisnuintele si emotiile.

Toate acestea ne impiedica sa facem schimbari majore in ceea ce priveste dietele noastre. 

Nevoile legate de nutritie

in ultimul timp „s-a lansat” o noua moda in ceea ce priveste evitarea exceselor alimentare. Oamenii ajung sa refuze sa manance orice inseamna dulciuri si zahar pentru perioade indelungate de timp. 

Totusi, aceasta tactica nu este una benefica pentru sanatatea ta. Eliminand din dieta tot ceea ce inseamna aport de zahar, organismul tau pierde foarte mult din cantitatea de calorii care are un rol esential in sanatatea ta. Scaderea nivelului caloric din organism conduce la sporirea poftei de mancare si de dulciuri. 

Nu trebuie sa faci gesturi extreme pentru a scapa de pofta de dulce. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa iti revizuiesti putin alimentatia, sa calculezi, pe cat posibil, cantitatile de proteine, carbohidrati si grasimi pe care le consumi zilnic. Uneori corpul tau are nevoie de carbohidrati, insa acestia pot fi obtinuti si din alte alimente decat dulciuri. intre inlocuitorii carbohidratilor din dulciuri pot fi integrate cerealele integrale, legumele sau fructele. 

Iata cateva exemple: 

- carne de curcan cu pane cu cereale integrale, avocado si legume
- salata de linte cu branza
- iaurturi, alune si fructe
- biscuiti cu cereale integrale, branza si fructe
- grau incoltit cu nuci, iaurt si condimente

Obisnuinta culinara

De obicei, pofta de zahar apare dintr-o obisnuinta, aceea de a manca obligatoriu ceva dulce dupa masa. Acest lucru ne-a intrat in reflex, asa cum ne-a intrat cafeaua de dimineata. in aceste momente trebuie sa te gandesti la orice altceva in afara de dulciuri. De asemenea, consuma la felurile principale preparate condimentate cu cimbru sau putin sarate, astfel incat sa taie pofta de dulce. 

Partea emotionala, rol important in lupta cu poftele

Cea mai frustranta componenta care sta in calea luptei cu poftele este senzatia pe care ne-o ofera dulciurile. Cand mancam dulciuri, trebuie sa recunoastem ca ne simtim bine. in unele momente ajungem sa consideram ca deserturile sunt singurele modalitati de a ne ridica moralul. 

Foarte multe persoane mananca ciocolata atunci cand se simt triste sau dupa o zi stresanta la serviciu. Oboseala, frustrarea, singuratatea, dar si fericirea sau succesul in activitatile zilnice sunt fie atenuate, fie sarbatorite cu o gustare dulce. 

Ce-ar fi sa eliminam mancarea din ecuatia fericirii? 

Dulciurile pot fi inlocuite cu alte modalitati de relaxare si de sarbatorire a succesului: odihna, o ceasca de ceai, o plimbare cu un prieten drag, o iesire in aer liber, un antrenament la sala, o calatorie intr-un loc impresionant sau o melodie buna. 

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne invingem pofta de zahar  cand zaharul este peste tot