Cum analizam semnalele transmise de fiecare parte a capului

Posted by Alin Marinescu on Sunday, February 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru corpul uman

Capul este partea a corpului care ne diferentiaza cel mai mult de restul oamenilor si are legatura cu ceea ce "stiu ca sunt", "vreau sa fiu", "aleg sa cred despre viata". Deoarece este unitatea noastra centrala, care coordoneaza toate celelalte parti ale corpului, orice dificultate fiziologica aparuta la cap - fie ea o banala durere sau o boala grava - este un semnal de alarma privind faptul ca ne simtim "atacata" individualitatea. 

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atunci cand percepem o amenintare - reala sau imaginara - îndreptata catre valorile si principiile noastra de viata, reactia produsa de cap este de cele mai multe ori ofensiva. "Ofensiva capului asupra situatiei ia multe forme, dar cele mai frecvente sunt: neacceptarea unei persoane sau situatii, a propriilor nevoi, dorinte, pulsiuni, rezistenta la o schimbare exterioara sau interioara, inflexibilitatea în privinta schimbarilor unor principii de gandire si comportament sau refuzul de a învata lucruri noi sau într-un mod diferit. În oricare din aceste cazuri, capul nostru opune rezistenta, iar toata energia folosita si efortul depus epuizeaza întreg corpul si apare durerea fizica", afirma psihologul Cojocaru.

Daca analizam specific fiecare parte componenta a capului, putem deveni mai constienti asupra tipului de rezistenta psiho-emotionala pe care l-am dezvoltat.

Parul. "Din punct de vedere psiho-emotional, acesta vorbeste despre forta noastra interioara. Atunci cand simtim ca nu avem suficienta forta pentru schimbare, sau, din contra, cand utilizam prea multa forta pentru a ne opune schimbarii, parul nostru este cel care are de suferit. Cand nu ne simtim bine, putem observa ca si parul nostru nu ne sta bine, la fel cum daca avem o stare foarte buna fizica si psihica, parul nostru straluceste", afirma psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ochii. "Ochii, pe care îi mai numim deloc neîntamplator „oglinda sufletului", sunt în stransa legatura cu parerea noastra despre viata (cum „vedem" viata). Spre exemplu, o deficienta de vedere la distanta ne poate arata o rezistenta la a vedea lucrurile dintr-o postura de perspectiva, de detasare emotionala. O deficienta de vedere la apropiere ne poate arata o rezistenta în a vedea detaliile unei situatii, uneori necesare pentru a gasi rezolvare", afirma specialistul.

Nasul. "Acest organ are legatura cu instinctul nostru, cu capacitatea de a simti („a mirosi") persoane, situatii, decizii potrivite sau nu, pentru noi. O problema fiziologica în aceasta zona poate arata faptul ca refuzam sa ne ascultam instinctul care vine din acea parte a creierului nostru (subconstient si inconstient) care detine toata informatia despre noi, deci clar e mai „desteapta" si stie ce ni se potriveste cu adevarat", crede psihologul.

Urechile. „Urechile noastre au legatura, în mod evident, cu o rezistenta la ceea ce „auzim" prea mult sau prea putin si alegem sa credem. Au legatura cu lucrurile la care „plecam urechea", deci cu întelepciunea noastra interioara si cu rezistenta la posibilitatea unui alt tip de informatie sau de interpretare a ei", declara Laura Maria Cojocaru.

Gura. "Partea superioara a gurii (atat în privinta buzelor cat si a dintiilor) este legata de partea noastra feminina (atentia la detalii, creativitate, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie), iar cea inferioara este legata de partea masculina a fiintei noastre (capacitatea de a analiza, decide si actiona pentru îndeplinirea visurilor). De multe ori o afectiune în aceasta zona arata o dificultate în a manifesta în echilibru ambele aspecte ale fiintei noastre", considera cunoscutul psiholog si trainer NLP, Laura Maria Cojocaru.

Dintii. În mod specific, dintii au legatura cu capacitatea de a lua decizii, deci o dificultate în aceasta zona poate evidentia 2 aspecte: 1) ori manifestam mai mult partea noastra masculina, ne-am obisnuit ca zi de zi sa ne cramponam mai mult în "a face" si avem tendinta sa renuntam la a "visa" (a ne permite sa ne dorim mai mult de la viata) lucruri noi în legatura cu fiinta si viata noastra si 2) ori manifestam mai mult partea noastra feminina si ramanem blocati în visurile de viitor fara a face actiunile concrete si fara a ne asuma rabdarea, timpul si minimul de efort necesar împlinirii lor.

Ce este de facut atunci cand apar afectiuni, dificultati, neplaceri în zona capului?
În primul rand, un control medical este important pentru a linisti mintea în privinta temerilor legate de gravitatea situatiei si, în al doilea rand, pentru a putea trata corect ceea ce s-a manifestat deja în planul fizic, atunci cand este necesar acest lucru.
Sinceritatea persoanala, acceptarea repetarii unui mod de gandire defectuos si schimbarea acestuia (prin psihoterapie, neuro-programare-lingvistica, gandire pozitiva în general).
Lucrul cu corpul fizic pentru a elibera din "amintirea" acestuia emotiile nepotrivite care au fost stocate (prin tehnici de somatoterapie, relaxare, meditatie, si orice alta metoda care permite lucrul direct cu corpul fizic).

sursa:doctorulzilei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum analizam semnalele transmise de fiecare parte a capului