Cretusca sau aspirina naturala: beneficii

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 28, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cretusca

Cretusca (Filipendula Ulmaria) este recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, fiind o sursa de acid salicilic, principalul component al aspirinei.

Este o planta melifera bine cunoscuta de apicultori. Mierea obtinuta de la florile acestei plante are calitati terapeutice de exceptie. Cretusca este o erbacee perena, din familia rozaceelor. Se dezvolta destul de mult, ajungând pâna la 1,20 metri inaltime, tulpinile aeriene fiind rasfirate. Tulpina subpamânteana, adica rizomul, este aproape pietroasa. 

Cretusca infloreste in lunile iulie si august, florile fiind, de obicei, albe, uneori având nuante spre galben. Planta prefera sol calcaros, crescând in zonele umede, mlastini, iazuri, lacuri. Este raspândita mai ales in zona montana si submontana.

Infuzia de cretusca este astringenta, tonica, diuretica si antihidropica. Preparatele pe baza de flori contribuie la calmarea durerilor provocate de reumatismul articular. Infuzia de flori de cretusca reduce febra, precum si durerile generate de calculii renali si biliari.

Preparatele din cretusca au efecte pozitive si in tratamentul scrofulozei, al gutei si al muscaturilor de sarpe. In unele tari, infuzia de cretusca este utilizata in producerea de bere si vin, dându-le acestor bauturi un parfum special.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cretusca sau aspirina naturala: beneficii