Consumul de lichide in exces poate provoca afectiuni grave

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru apa bauta

Frecvent, medicii recomanda in cazul persoanelor bolnave consumul unei cantitati mari de apa. Unii expertii in sanatate, insa, ii contrazic. Recent o femeie care a consumat prea multa apa s-a imbolnavit mult mai grav.

Cand o persoana este bolnava, sansele sa se deshidrateze sunt mult mai mari, astfel are nevoie de mai multe lichide pentru a se recupera. Insa, intr-un caz propus de medicii din cadrul spitalului King's College, o femeie de 59 de ani s-a imbolnavit grav dupa ce a consumat o cantitate mult prea mare de apa. ,,Atunci cand oamenii sunt bolnavi nu beau multa apa pentru ca este ultimul lucru pe care isi doresc sa-l faca, astfel devin deshidratati foarte repede,'' a explicat Dr. Maryann Noronha, coautor al raportului. 

Deoarece suferea de o infectie a tractului urinar, femeia de 59 de ani a baut multa apa pentru a-si curata sistemul, consumand doza recomandata initial de jumatate de cana de apa la fiecare 30 de minute. In loc sa o ajute, cantitatea mare de apa a trimis-o inapoi la spital, unde a fost diagnosticata cu hiponatremie, afectiune provocata de nivelul scazut de sodiu din sange. Fenomenul apare atunci cand nivelul sodiului din sange scade sub 134 mmol/L.

Doctorii au inregistrat un nivel al sodiului din sange de 123 de mmol/L.  Ceea ce inseamna ca sangele sau era atat de diluat incat  apa a patruns in celulele corpului. Afectiunea poate aparea si in momentul in care o persoana care a facut efort fizic se hidrateaza prea puternic.  Rezultatul final poate fi fatal deoarece tesuturile incep sa se umfle mai ales cele din regiunea creierului. 

Daca functiile renale sunt normale atunci apa in plus va fi eliminata, dar daca persoana are o anumita afectiunea poate creste nivelul de hormoni antidiuretici care reduc eliminarea apei. Femeia cu infectia urinara a reusit sa-si revina, insa nu a fost singura cu aceasta problema. Autorul a mentionat si cazul unui pacient bolnav de gastroenterita ce a dezvoltat hiponatremia si a murit.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: consumul de lichide in exces poate provoca afectiuni grave