Cercetatorii au gasit modul in care poate fi usurata regenerarea tesuturilor vii

Posted by Alin Marinescu on Sunday, September 4, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tesuturi vii

Descoperirea ar putea ajuta pacientii care prezinta leziuni grave la nivelul corpului. O echipa de cercetatori de la Institutul Stowers, SUA, au incercat sa afle daca sistemul imunitar al viermilor Planaria, infectati, ii impiedica pe acestia sa se regenereze. Specialistii au descoperit ca, in momentul in care gena cunoscuta sub numele de "TAK1" era blocata, nevertebratele erau capabile sa se recupereze. 

Planaria este un vierme plat din clasa Turbellaria, care nu numai ca este imun la bacteriile patogene din organismul uman, ci are si o capacitate de regenerare remarcabila. 

in cadrul unui nou experiment, expertii de la Institutul Stowers au umplut un bazin cu apa cu viermi Planaria. in scurt timp, specialistii au constatat ca o infectie se raspandise in randul populatiei studiate, iar viermii incepusera sa sufere leziuni la nivelul extremitatilor. in mod obisnuit, animalele au capacitatea de a-si regenera aceste parti ale corpului, insa de data aceasta, boala ii impiedica sa se vindece. 

Ulterior, specialistii au incercat sa relocheze viermii sanatosi intr-un alt bazin, insa acestia s-au infectat imediat dupa ce au parasit mediul controlat din care au fost transferati. 

Dupa ce si-au dat seama ca viermii bolnavi nu putea face fata infectiilor cu proteobacterii, specialistii au incercat sa afle daca nevertebratele nu se puteau regenera pentru ca sistemul lor imunitar nu le permitea acest lucru. Luand in calcul aceasta ipoteza, oamenii de stiinta au folosit interferenta ARN pentru a bloca reactia sistemului imunitar al viermilor la prezenta bacteriilor. 

Prin intreruperea genei TAK1, cercetatorii americani au reusit sa le redea viermilor Planaria capacitatea de a se regenera. Expertii spera acum ca descoperirea lor ar putea fi aplicata si in cazul pacientilor umani care prezinta leziuni grave. 

"Credem ca acest proces ar putea fi folosit pentru a elimina celulele infectate, pentru ca ele sa nu provoace raspandirea infectiei la nivelul tesutului sanatos. Numai in momentul in care blocam aceasta evolutie, putem permite aparitia regenerarii chiar si in prezenta infectiei", sustine Alejandro Sanchez Alvarado, unul dintre coordonatorii studiului realizat de Institutul Stowers.

sursa: descopera.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cercetatorii au gasit modul in care poate fi usurata regenerarea tesuturilor vii