Cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină

Posted by Alin Marinescu on Friday, December 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru femeie insarcinata reteteculinare.ro

Pe măsură ce crește fătul, se petrec numeroase transformări în corp, care afectează și pielea, favorizând apariția vergeturilor și nu numai. Nu te îngrijora, majoritatea dispar după naștere.

Petele pigmentare
Schimbările hormonale din sarcină provoacă hiperpigmentări ale pielii, care se diminuează sau dispar la câteva luni după naștere. Un exemplu este linea nigra, dunga maronie care unește zona buricului și cea pubiană. Aceasta începe să se evidențieze în trimestrul 2. Hiperpigmentarea se poate manifesta și la nivelul sfârcurilor și areolelor. În general, petele dispar după naștere, dar sunt și excepții, când se recomandă anumite tratamente.

Vergeturile
Tulburările homonale afectează elasticitatea pielii și produc vergeturi, prezentemai ales pe abdomen, coapse, posterior și sâni. Inițial, apar sub forma unor linii roşii, care, în timp, se decolorează şi devin alb-sidefii. Cu cât vergeturile sunt mai vechi, cu atât sunt mai dificil de îndepărtat, chiar imposibil. Le poți preveni evitând acumularea bruscă de kilograme, adoptând o dietă sănătoasă și hidratându-te, pentru a menține elasticitatea pielii. De asemenea, aplică pe corp produse cu unt de shea, unt de cacao sau ulei de măsline. Acestea estompează vergeturile primare și refac elasticitatea pielii.

Masca gravidei  
Cloasma gravidică, cunoscută și ca masca gravidei, se prezintă sub forma unor pete în nuanțe galben, brun și cenușiu. Petele sunt diferite, dar în general iau forma unor fluturi, și sunt localizate pe frunte, obraji și bărbie. Este cauzată de schimbările hormonale, prin producerea în exces de melanină, cea care dă pigmentul pielii. Vara, petele se accentuează de la soare, de aceea este mai bine să fie limitată expunerea solară. Nu este o problemă gravă și nu trebuie să ceri ajutorul unui specialist ca să scapi de pete. Acestea dispar în timp, după naștere.

Cuperoza
Caracterizată prin apariţia unor vinişoare roşii la nivelul feţei, urmată de înroşirea tenului, cuperoza este provocată în special de dereglările hormonale. Afecțiunea este mai frecventă la femeile cu tenul deschis și cele cu piele sensibilă, cu tendință de uscare. De obicei, apare din trimestrul 2 și nu este nevoie de un tratament special pentru o a trata. Evită produsele cosmetic pe bază de alcool și parfum. Cuperoza se va remite spontan în câteva luni de la naștere.

Mâncărimi și uscare excesivă
Pielea din zona abdomenului și a sânilor, care sunt în continuă expansiune, poate fi afectată de mâncărimi. O altă neplăcere este și uscarea excesivă a pielii. Unele gravide, în special cele cu sarcină gemelară, se confruntă în trimestrul 3 cu bășicuțe roșii pe burtă, care produc mâncărimi insuportabile. Senzația neplăcută dispare după naștere. Evită dușurile și băile fierbinți, care usucă și mai tare pielea. Se recomandă utilizarea unor produse de îngrijire pe bază de uleiuri. De asemenea, îmbracă ținute din bumbac și evită materiale textile care agravează pruritul.

Alte posibile neplăceri
În trimestrul 3, unele gravid se pot confrunta cu vene sparte (cunoscute și ca vene spider, pentru că se întind ca o pânză de păianjen). Vasele de sânge de la suprafața pielii se sparg din cauza presiunii exercitate de uter asupra venelor bazinului și de creșterea cantității de progesteron. În cele mai multe cazuri, dispar de la sine după naștere, dar sunt și situații când este nevoie de ajutorul unui medic specialist.

Sfatul specialistului
Dr. Oana Clătici, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti
La aproximativ 50-90% din femeile însărcinate apar vergeturi, linii sau benzi liniare inițial roșii violacee, apoi alb-perlat. Apar de obicei în trimestrul 2 de sarcină, prin alterarea fibrelor de colagen și elastină, din cauza întinderii brutale și rapide a pielii și a creșterii nivelului anumitor hormoni în sânge (estrogeni). Vergeturile sunt asemănătoare cu cicatricile, pentru că se estompează, dar nu dispar complet în timp. Prevenirea lor este esențială. Se recomandă folosirea regulată de produse dermatocosmetice de la începutul sarcinii.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai frecvente probleme ale pielii în sarcină