Cele mai frecvente 9 simptome ale dereglarilor hormonale la femei

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 2, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cele mai frecvente 9 simptome ale dereglarilor hormonale la femei

Fluctuatiile hormonale sunt normale, indiferent de varsta, insa sunt probleme daca apar brusc si oscilatia este prea mare. Resimtite pe perioade lungi de timp, aceste diferente semnificative pot da nastere unor afectiuni complexe. 

Dezechilibrul hormonal se manifesta printr-o serie de perturbari resimtite in plan fizic, dar si psihic. Analizele hormonale ar trebui efectuate periodic pentru a putea identifica din timp eventualele probleme. Iata cele mai frecvente semne ale dezechilibrului hormonal la femei: 

1. Dureri de cap si migrene frecvente
Durerile de cap si migrenele au fost puse pe seama hormonului estrogen, in cazul femeilor. Acest hormon important controleaza reactiile chimice produse la nivelul creierului, generand sau atenuand senzatia de durere.

Adesea, o scadere a nivelului de estrogen poate conduce catre aparitia durerilor de cap. Pentru cele mai multe femei, migrenele dispar o data cu aparitia menopauzei, insa pentru cateva dintre ele, acestea se agraveaza.

2. Probleme cu somnul
Se intampla frecvent ca femeile sa se confrunte cu insomnia imediat dupa menstruatie. In unele cazuri, motivul poate fi scaderea brusca a nivelului progesteronului in faza de final.

Cantitatea de progesteron mai poate scadea si dupa nastere, cand oricum somnul sufera modificari importante in urma aparitiei noului nascut.

Progesteronul are in general un efect de relaxare asupra organismului, iar atunci cand nivelul lui scade, apare senzatia de oboseala si incapacitatea de a te odihni.

3. Crestere in greutate
Modificarea brusca a greutatii corporale este un alt simptom notabil.Tesutul adipos este stocat cu precadere in zona abdominala si a soldurilor, chiar daca poate ca nu te-ai confruntat niciodata cu astfel de probleme inainte.
Acest tip de grasime se indeparteaza cu greutate, chiar si atunci cand apelezi la diete sau exercitii fizice.

4. Probleme digestive 
Dezechilibrul a trei hormoni in sistemul gastrointestinal te poate face sa suferi de probleme digestive. Acesti hormoni se numesc gastrina, secretina si colecistochinina, cunoscuti si drept CCK. Ei sunt cei care ajuta la stimularea procesului digestiv, proces care transforma mancarea in simple molecule, care pot fi astfel absorbite cu usurinta in sange. 

5. Pofta de zahar 
Pofta de zahar (dulciuri) poate fi de asemenea unul dintre semnele dezechilibrului hormonal, de obicei fiind provocata de glanda tiroida. Ceea ce duce de obicei la aceasta pofta de dulciuri este hipotiroidia.

Supraincarcarea glandelor suprarenale poate de asemenea provoca aceasta stare. Aceasta reactie este parte din mecanismul „lupta sau fugi", in timp ce organismul mareste productia de adrenalina sau cortizol. 

Din nefericire, orice desert dulce este o sursa teribila de energie care hraneste procesul de pregatire pentru „lupta sau fugi", desi doar pentru o scurta perioada de timp. 

6. Instabilitate emotionala si depresie
Cele mai multe persoane aflate in jurul varstei de 40-50 de ani, experimenteaza instabilitatea emotionala si starile anxioase in situatii pe care, cu ani in urma, le-ar fi putut stapani cu usurinta.

Acest lucru se intampla din cauza dereglarilor hormonale, dese si semnificative in perioada menopauzei. Direct responsabil pentru aceste stari este serotonina. Atunci cand nivelul acesteia este unul ridicat, starea emotionala este una optima, insa, in cazurile in care exista scaderi bruste, apare starea generala proasta.

Daca organismul nu este ajutat, prin intermediul diferitelor tratamente medicale, in timp, se poate instala depresia.

7. Pilozitate excesiva
Atunci cand exista o diferenta mare intre nivelul de estrogen si cel de testosteron, apar adesea probleme la nivelul parului.
Firul de par se poate subtia, iar pilozitatea poate deveni excesiva in zonele mai putin obisnuite in cazul femeilor, dar si pe fata, maini sau pe picioare.

8. Caderea parului 
Inainte se credea ca principala cauza a caderii parului este lipsa de testosteron, principalul hormon masculin. Aceasta este in continuare cauza, daca e sa vorbim de motivul principal. Cu toate acestea, acum stim ca inculpatul adevarat este dihidrotestosteronul sau altfel spus, DHT.

Desi femeile au un nivel foarte scazut de testosteron in organism, acesta este indeajuns pentru a face DHT sa provoace caderea parului. 

9. Libidou scazut 
Dezechilibrul hormonal poate duce de asemenea la un libidou scazut. Lipsa de hormoni androgeni se poate adanci, iar aceasta deficienta duce la un libidou scazut.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cele mai frecvente 9 simptome ale dereglarilor hormonale la femei