Ceaiuri cu efecte tonice asupra sistemului nervos numai bune de consumat pe canicula

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru ceai

Mentinerea nivelului de hidratare este esentiala in zilele de canicula, mai ales in cazul copiilor si al varstnicilor - cei din urma isi pierd capacitatea de a simti daca le este sau nu sete. 

Cand temperaturile sunt foarte mari, sistemul de termoreglare al corpului se pune in miscare pentru a elimina surplusul de caldura. Canicula poate provoaca o disfunctie a sistemului nervos central, care se manifesta prin producerea de carcei, din cauza lipsei de apa si saruri, epuizare, colaps circulator, crampe musculare si pierderea cunostintei. Persoanele cu cel mai mare risc sunt copiii si varstnicii.

Solutii pentru hidratarea organismului
Bauturile energizante, cafeaua, bauturile carbogazoase, sucurile din comert si alcoolul, nu reprezinta optiuni sanatoase, ele de fapt accentueaza deshidratarea. De aceea, in perioada verii, este bine sa consumam din belsug apa minerala si ceaiuri.

Ceaiul ne hidrateaza si este un izvor natural de vitamine, minerale si antioxidanti. Acesta are efect tonic si energizant si ne apara de efectul nociv al radicalilor liberi.

Cele mai bune ceaiuri pe timp de canicula

1. Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis
Ceaiul alb, verde, negru contine concentratii diferite de cafeina. De exemplu, ceaiul negru are o concentratie ridicata de 45-60 de miligrame de cafeina intr-o ceasca iar ceaiul verde are aproximativ 5-30 de miligrame. Concentratia de cafeina depinde si de timpul de infuzare, in general este bine sa se lase la infuzat 3-4 minute.

Se pot bea 1-3 cani de ceai pe zi, in prima parte a zilei. Putem consuma ceai verde cu adaos de suc de lamaie, mandarine, portocale sau cubulete de gheata cu fructe sau ceai verde cu o frunzulita de menta.

2. Ceaiuri cu efecte tonice asupra sistemului nervos
In aceasta categorie intra ceaiul de rozmarin, guarana, ginseng, cicoare, iasomie sau de ceaiul Mate.

3. Ceaiurile de fructe
Sunt o alta sursa ideala de hidratare. Puteti alege ceaiurile de fructe de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, lamai, caise sau fructe exotice. Sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust. 

Nu contin cofeina si pot fi baute in orice moment al zilei, inclusiv de copii. Se poate adauga o lingurita de miere, eventual gheata si lamaie.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ceaiuri cu efecte tonice asupra sistemului nervos numai bune de consumat pe canicula