Ce trebuie sa stii despre candidoza bucala

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru candidoza bucala

Candidoza gurii si a gatului, cunoscuta si sub numele de candidoza bucala, este o infectie fungica care apare atunci cand exista o drojdie numita candida care creste mai mult decat de obicei.

Drojdiile candida traiesc in mod normal pe piele sau mucoase, in cantitati mici. in cazul in care mediul din interiorul gurii sau a gatului devine dezechilibrat, drojdiile se pot multiplica si provoaca aparitia candidozei orofaringiana. Candida care se dezvolta peste masura in esofag se numeste candidoza esofagiana. Infectia nu este intalnita frecvent la populatia generala. Se estimeaza ca intre 5% si 7% din copiii mai mici de o luna vor dezvolta candidoza bucala. Prevalenta de candidoza bucala in randul pacientilor cu SIDA este estimata a fi intre 9% si 31%, iar studiile arata ca afectiunea apare la aproape 20% dintre pacientii care sufera de cancer. 

Speciile de Candida sunt locuitori normali ai gurii, gatului si ai tractului gastro-intestinal. De obicei, drojdiile Candida traiesc in si pe corp in cantitati mici si nu provoaca nici un rau. Utilizarea anumitor medicamente sau o slabire a sistemului imunitar poate provoca multiplicarea Candidei, ceea ce duce la aparitia infectiei. 

Infectiile cu Candida in gura si gat sunt mai putin frecvente in randul adultilor, care sunt sanatosi. Candidoza bucala apare cel mai des la nou-nascuti, persoane in varsta si grupuri de persoane cu un sistem imunitar slabit. Alti factori asociati cu candidoza bucala includ: HIV / SIDA, tratamente pentru cancer, transplantul de organe, diabet, utilizarea de corticosteroizi, protezele dentare, utilizarea de antibiotice.

Simptomele specifice candidozei bucale

• Candidoza bucala se poate manifesta in diferite feluri. Cele mai comune simptome al afectiunii sunt petele albe sau placile ce apar pe limba si alte mucoase orale. Alte simptome includ: 

• Roseata sau durere in zonele afectate 

• Dificultate la inghitire 

• Crapaturi la colturile gurii 

Este foarte important sa consultati medicul imediat ce prezentati unele dintre aceste simptome.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce trebuie sa stii despre candidoza bucala