Ce se întâmplă când consumăm sare iodată?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 7, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sare iodata

Sarea iodata nu este altceva decat sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului. Iodul poate fi procurat din fructe si legume insa nu intotdeauna nivelul acestuia este suficient, lucru care se explica prin faptul ca solul este sarac in acest microelement. In Romania mai bine de 30 de judete se confrunta cu deficitul de iod, acest lucru avand repercusiuni serioase asupra starii de sanatate a populatiei.

O modalitate simpla si eficienta de a contracara deficitul de iod este consumul de sare iodata-produs la indemana oricui.
Deficitul de iod are un impact major asupra organismului fiind considerat la noi in tara o problema de sanatate publica. Glanda tiroida este in mod direct afectata de lispa iodului lucru ce se traduce prin afectarea functiei acesteia cu implicatii grave asupra intregului organism. Gusa, hipotiroidia si cretinismul endemic sunt afectiuni relativ frecvent intalnite in populatie. In momentul in care tiroida nu mai functioneaza cum trebuie acest lucru se resfrange si asupra celorlalte organe.

Cu ajutorul sarii iodate se pot ameliora diverse simtome si semne care sigur nu le ati fi pus pe seama deficitului de iod. Astfel tulburarile de memorie si scaderea capacitatii de concentrare pot fi contracarate daca se obtine un aport corespunzator de iod (este demonstrat faptul ca deficitul de iod scade IQ-ul cu 15 puncte). O alta problema de sanatate care se asociaza frecvent cu hipotiroidia si implicit cu deficitul de iod este problema suparatoare a kilogramelor in plus. Adaugarea iodului in sare contribuie la producerea de hormoni tiroidieni lucru ce usureaza procesul de scadere in greutate. Si intestinul sufera daca in organism nu sunt sintetizati hormoni tirodieni acest lucru manifestandu-se printr-o incetinire a peristaltirmului intestinal cu aparitia constipatiei. Si nu in ultimul rand trebuie mentionat faptul ca sarea iodata prin stimularea producerii hormonilor tiroidieni ajuta in mod indirect la mentinerea unui aspect fizic placut datorita efectelor pe care acestia ii au asupra parului, unghiilor si a dintilor.

Studii recente au demonstrat faptul ca deficitul necorectat de iod este un factor de risc in ce priveste aparitia cancerului (in special cancerul de san si de stomac). Astfel se recomanda consumul a 100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor si de 150 mcg/zi in cazul adultilor.

Sursa:   dralinpopescu.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce se întâmplă când consumăm sare iodată?