Ce nu stii despre sistemul tau imunitar

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 28, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sistemul imunitar

Sistemul imunitar al organismului uman este cel care ne apara in lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si altor microbi. Atata timp cat sistemul imunitar functioneaza perfect, riscul de imbolnavire este foarte scazut. In cele mai multe cazuri imbolnavirile se produc pe fondul unor deficiente aparute in sistemul nostru imunitar. Asadar, este foarte important sa avem grija de imunitatea noastra si sa stim cum functioneaza.

Cateva informatii surprinzatoare despre sistemul imunitar:

Sistemul imunitar poate avea de suferit din cauza lipsei de somn. Cercetarile au aratat ca atunci cand nu dormim suficient, se produce o slabire a sistemului imunitar si astfel scade si numarul limfocitelor T, celulele albe care ajuta in lupta cu bolile. Chiar si o singura noapte in care suntem privati de somn poate avea acest efect.

Bolile autoimune afecteaza mai mult femeile decat barbatii. In SUA de exemplu, 78% dintre persoanele cu boli autoimune sunt femei.

Bacteriile din intestine au un rol foarte important in buna functionare a sistemului imunitar. Aceste bacterii "antreneaza" sistemul imunitar sa faca distinctia intre bacteriile daunatoare si antigenii inofensivi, prevenind dezvoltarea bolilor autoimune.

Razele ultraviolete afecteaza si ele sistemul imunitar. Este nevoie de doar 30 pana la 50% din radiatiile care provoaca in mod normal o arsura solara pentru a afecta buna functionare a sistemului imunitar.

Pe de alta parte, expunerea la soare stimuleaza producerea vitaminei D in corp care ajuta limfocitele T sa se mobilizeze in lupta cu antigenii daunatori.

Cum ne putem creste imunitatea?

Pentru a ne intari sistemul imunitar este esential sa consumam multe fructe si legume care contin vitaminele C si E, beta-caroten si zinc: citrice, ceapa, spanac, morcovi, kiwi, fructe de padure, etc.
De asemenea, trebuie sa dormim intre 7 si 9 ore pe noapte, sa facem miscare cate 30 de minute cel putin in fiecare zi si sa avem grija sa nu lasam stresul sa ne acapareze, apeland la diverse tehnici de relaxare.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce nu stii despre sistemul tau imunitar