Ce ne face posesivi

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 8, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Persoanele care nu se cred suficient de bune, frumoase, inteligente, capabile etc., sunt predispuse la un comportament posesiv. “Cum ajung astfel de persoane sa aiba o incredere scazuta in propria persoana este un subiect destul de vast, insa acest proces incepe de cele mai multe ori chiar din perioada copilariei, in momentele in care copilului de atunci i-au fost subliniate mai degraba situatiile in care nu a facut ceva, decat sa-i fie evidentiate, apreciate si recunoscute partile bune si reusitele. Constientizand ca parerea celorlalti nu este intotdeauna cel mai bun instrument de masura al adevaratei voastre valori, puteti invata in timp sa va cresteti increderea in voi si sa renuntati la a mai cauta valorizarea personala prin ingradirea celorlalti. Mai ales ca acest gen de valorizare este unul iluzoriu”, explica psihologul.

Fie ca e vorba de maturizarea si detasarea fireasca a copilului fata de parinti, fie ca e vorba de “pierderea” unui partener, credinta falsa ca daca acea persoana iese din viata voastra, voi nu va mai puteti bucura de viata, sau poate de implinirea unor nevoi, unor dorinte, creeaza teama. “Odata cu aparitia sentimentului proprietatii apare si frica, frica de a nu pierde lucrul respectiv care ne place foarte mult. Teama pentru ziua de maine determina oamenii sa se agate de cei din jur ajungand sa le anuleze libertatea. Facand acest lucru nu mai traiesc bucuria zilei prezente si reusesc sa aduca in viata lor exact lucrul care-i sperie cel mai mult, adica indepartarea persoanei iubite/simpatizate/dorite. Teama prezenta pentru o eventuala suferinta de maine determina de fapt persoana sa traiasca in prezent suferinta imaginara de care se teme”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fiecare persoana are nevoie de iubire, intelegere, apreciere, respect, recunoastere, comunicare. Cu cat aceste lucruri au lipsit in copilarie, cu atat nevoia este mai mare. Aceasta lipsa determina “agatarea” de cei din jur care sunt capabili sa implineasca aceste nevoi.

“Cu cat incercati sa posedati mai mult o alta persoana, cu atat mai mult ea va incerca sa devina mai independenta. Tentativa de posesiune nu poate aduce decat suferinta de ambele parti, deoarece anularea libertatii celuilalt nu reuseste intr-un final decat sa indeparteze persoana pe care o iubiti. A reduce o fiinta vie la statutul de obiect este un act impotriva firii. Lucrurile, obiectele pot fi posedate, fiintele nu pot fi posedate. Poti poseda un obiect, insa acel obiect nu te poate iubi! Posesivitatea transforma fiinta ingradita in sclav. Un sclav nu te poate iubi! Nu poti fi iubit decat de catre o persoana libera, careia alegi sa-i respecti libertatea si unicitatea. Viata nu poate fi posedata ci doar traita! O persoana nu poate fi posedata ci doar iubita! Cu o alta persoana putem trai doar o stare de comuniune si de impartasire cu aceasta a frumusetii din adancul fiintei noastre. Atunci cand fiecare dintre voi, in relatie, indiferent de genul relatiei, simte ca este inteles, apreciat, acceptat asa cum este, simte ca poate fi ceea ce este fara sa i se reproseze acest lucru, atunci sunteti pe drumul cel bun, atunci traiti cu adevarat iubirea”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce ne face posesivi