Ce efect are internetului asupra creierului?

Posted by Alin Marinescu on Monday, October 31, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Ce efect are internetului asupra creierului?

De-a lungul istoriei, oamenii au afisat retineri in fata evolutiei tehnologiei. Orice etapa evolutiva a presupus si un nivel sporit de informatie, precum si un efort mai mare de receptivitate. Un exemplu, in acest sens, este si trecerea ziarelor in online. De cele mai multe ori, insa, vocile care reclama ingrijorarea populatiei isi centreaza argumentele asupra unui public-tinta: copiii. insa sunt cu adevarat legitime aceste invocari? Indiferent de argumente, sunt anumite aspecte pe care nu trebuie sa le pierdem din vedere când vorbim despre internet, potrivit The Guardian.

in primul rând, nu uitati ca "internetul" este un termen foarte vag, având in vedere multitudinea de intelesuri pe care o poate capata. Exemplul dependentei fata de jocurile de noroc online ne arata cum perceptia unor oameni poate fi influentata in mod negativ atunci când se refera la impactul internetului, desi internetul, in sine, nu este principalul vinovat in astfel de situatii. Oricum, internetul ne furnizeaza mult mai usor accesul la informatie decât orice altceva.

Deci, cum si in ce mod ne-ar putea afecta activitatea cerebrala?

Prea multa informatie?

Este important sa nu uitam de procesul de asimilare a informatiei la care creierul este supus in orice moment. Indiferent ca vorbim despre vizionarea unui film sau a oamenilor in parc, creierul si sistemul vizual sunt supuse unui efort comun in traducerea detaliata a informatiei senzoriale receptate. Cu toate acestea, creierul nu va procesa totul, ci va filtra si extrapola esentialul, fiind adaptat la respingerea informatiei care nu ii foloseste. Astfel, este putin probabil ca internetul sa determine contrariul. 

Google imi distruge memoria?

O alta ingrijorare se refera la acccesul constat la informatie care poate prejudicia memoria. Lucrurile nu stau chiar asa. Ceea ce experimentam in viata noastra ajunge sa fie stocat mult mai usor in functie de semnificatia momentului trait. Emotia se pastreaza mult mai usor in minte decât orice alta amintire cu rezonanta abstracta. Sunt studii care arata ca efortul de retinere a informatiilor antreneaza memoria. Pe de alta parte, sunt si cercetatori care sustin ca un mediu cât mai diversificat si stimulant ajuta activitatea cerebrala cel mai bine, asa ca online-ul ar fi de preferat in detrimentul exercitiului de retinere. in acelasi timp, sunt analize care sugereaza ca prezentarea mult prea detaliata a paginilor web furnizeaza informatie in exces si capacitatea creierului de a retine nu ar putea cuprinde cât mai mult, pe termen lung.  

Concurez pentru like-uri?

Interactiunile sociale sunt un factor major in creionarea unei dezvoltari sanatoase, atât la nivel mental, cât si emotional. Oamenii sunt, prin natura lor, niste fiinte sociale. Ceea ce internetul a adus in plus a fost inlesnirea interactiunii dintre oameni si sa sparga bariera distantei. Asta inseamna ca orice gândim poate fi impartasit cu ceilalti si oriunde ne-am afla putem sa luam legatura cu ceilalti. Aceste sentimente pozitive pe care le determina confirmarea pe care o primim in social-media lucreaza, dintr-un anumit punct de vedere, la fel ca drogurile. De aceea nu este exclus ca dependenta fata de social media sa se transforme treptat intr-o reala problema. 

sursa: gandul.info

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce efect are internetului asupra creierului?