Ce arată oboseala celor mici

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 24, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil obosit

Copilul tău este epuizat, lipsit de energia caracteristică vârstei? Această stare poate avea cauze numeroase, de la boli la odihna insuficientă. 
Medicii pediatri se confruntă tot mai des cu oboseala la copii, spre deosebire de acum câteva decenii. Mulți părinți se plâng că micuții stau prea mult în fața calculatorului sau a televizorului, sunt apatici și nu se mai joacă așa cum o făceau ei, în copilărie.
Dacă epuizarea ascunde o afecțiune medicală, deseori este vorba despre boli de tipul hepatitei, mononucleozei infecțioase, pneumoniei sau tuberculozei. De asemenea, astmul, insuficiența renală, anemia, afecțiunile neurologice, lipsa de vitamine și minerale, precum și anumite dereglări hormonale pot fi cauza oboselii copiilor.

Nu dorm suficient
Dacă cel mic nu doarme îndeajuns, în mod evident, va fi epuizat, fără chef de joacă, apatic și lipsit de energie. Mai mult, copiii care nu se odihnesc suficient se confruntă cu probleme de atenție. În mod normal, cei mici au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții, mai precis, până la 12 ani de 10-11 ore, iar după 12 ani, de 9-10 ore de somn. Ideal ar fi să se respecte aceste nevoi. În realitate, copilul se trezește devreme pentru a ajuge la școală, după care își face temele, se joacă și petrece timp cu părinții. Din păcate, la finalul zilei mulți pierd timpul necesar odihnei în fața calculatorului sau a televizorului.

Bine de știut!
Un studiu recent, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Staffordshire, Marea Britanie, sugerează că 15 minute pe zi de privit la televizor afectează capacitatea de creativitate a copilului.

Au probleme care îi frământă
Ai spune că micuții nu au griji și probleme și că nu pot fi stresați la vârste fragede. De fapt, copiii pot întâmpina dificultăți la școală, pot avea dispute cu prietenii sau părinții ori pot trece prin evenimente marcante, toate fiind surse de stres ce au ca efect oboseala pemanentă. Dacă este stresat, copilul nu mai doarme suficient, iar a doua zi este lipsit de energie.

Sedentarismul
Un copil poate obosi și din cauză că nu se joacă și duce o viață sedentară. Lipsa activității fizice asociată cu o alimentație dezechilibrată duce la epuizarea copilului. Încearcă să-i limitezi accesul la TV și la calculator, dar ai grijă să-i controlezi și activitatea pe telefonul mobil, pentru că mare parte din timp copiii și-o petrec în fața gadgeturilor.

Atenție!
„Oboseala îl afectează pe copil atât din punct de vedere intelectual, cât şi emoţional. Un copil obosit este la rândul lui obositor, mai greu de gestionat şi deseori intră în conflict cu ceilalţi“, spune psihologul Raluca Mosora.

Îl suprasoliciți cu activități extrașcolare
Îți dorești să învețe cât mai mult și să aibă preocupări pe care tu, la vârsta lui, nu ți le permiteai. Așa că îți duci copilul să învețe să înoate, să vorbească limbă străină, să picteze, să practice un sport, să danseze. Sunt o mulțime de activități care îi fac plăcere și pe care le urmează conștiincios, dar care îl suprasolicită. Este benefic pentru copil să fie activ și să învețe, dar părinții uneori exagerează în acest sens.

Info
Pe termen lung, starea de epuizare a celui mic se poate manifesta prin dificultăţi în asimilare a informaţiilor, în menținere a atenţiei, pot apărea izbucniri de furie, agitație și risc de obezitate.

Prin ce metode poți preveni oboseala
Verifică-i periodic starea de sănătate cu ajutorul unor analize de sânge sau alte investigații medicale, pentru a exclude o boală.
Asigură-te că doarme suficient și încearcă să îi faci un program de somn, astfel încât copilul să adoarmă la aceeași oră.  
Evită activitățile care îl pot suprasolicita înainte de somn; limitează sau scoate din programul de seară privitul la televizor sau jocurile pe telefon sau tabletă.

Sursa:   www.clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce arată oboseala celor mici