Ce afectiuni dentare pot trada temperaturile scazute

Posted by Alin Marinescu on Thursday, December 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru stomatolog

Schimbarile de temperatura, chiar si cele discrete, afecteaza dintii. Variatiile de temperatura sunt resimtite de receptorii terminatiilor nervoase. In incercarea organismului de a se adapta, apar durerile dentare, dintii devenind sensibili la contactul cu alimentele, in special cele reci, fierbinti sau dulci, sau chiar la simpla atingere. 

„In conditii normale, dentina - stratul de mijloc al dintelui -, este protejata de mediul extern prin stratul de smalt. In timp, acesta poate disparea, lasand dentina neprotejata de influentele externe, sau gingiile se pot retrage”, explica Virginia Grigorescu, medic stomatolog in cadrul clinicilor Biodent din Bucuresti, potrivit adevarul.ro.

Dentina reprezinta o retea formata dintr-un numar mare de canalicule sau microtuburi dispuse dinspre exteriorul dintelui catre nervul acestuia, in centru. Atunci cand dentina este expusa, aceste microtuburi si pulpa dentara devin si ele expuse mediului oral extern si astfel sunt stimulate la schimbarile de temperatura ale alimentelor sau de patrunderea aerului.  

„Din cauza suprafetei rugoase a dentinei si a expunerii canaliculelor dentinare se creeaza o zona ideala pentru fixarea si inmultirea microorganismelor prezente in cavitatea bucala. Se poate instala astfel o afectiune foarte des intalnita, denumita hipersensibilizare dentinara, caracterizata prin dureri spontane ce apar chiar si in lipsa unui proces carios“, completeaza medicul stomatolog.

In ciuda neplacerilor provocate, temperaturile scazute pot reprezenta si un test pentru a vedea daca dintii sunt sanatosi. Sensibilitatea dentara care se manifesta odata cu scaderea temperaturii, poate trada o serie de afectiuni, precum fisuri ale dintilor, carii dentare, obturatii necorespunzatoare sau afectiuni gingivale. 

„La acestea se adauga si perierea prea dura a dintilor, igiena orala deficitara, existenta tartrului si a placii bacteriene, utilizarea excesiva a substantelor pentru albire sau presiuni exercitate la nivelul dintilor”, adauga specialistul.

In anotimpul rece, organismul are nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a face fata variatiilor de clima. In aceste conditii, ingrijirea dintilor ar trebui sa devina o preocupare majora. Pe langa periere, igiena trebuie sa includa si folosirea apei dentare si atei dentare.

„Cel mai important pas in reducerea sensibilitatii este determinarea cauzei acesteia si adresarea catre un medic stomatolog, care va va recomanda solutia optima pentru fiecare caz in parte, inainte ca un simplu zambet sa devina dureros”, conchide dr. Virginia Grigorescu.

In prezent, exista o serie de tratamente de desensibilizare, care se pot face in cabinetele stomatologice: pe baza unor substante care contin fluor si care sunt aplicate direct pe dantura sau, a doua varianta, tratamentul cu laser. Laserul reactioneaza termic si sudeaza canalele dentinare, avand efect de lunga durata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: ce afectiuni dentare pot trada temperaturile scazute