Cauze ale arsurilor la stomac. Cum le eviți și cum le tratezi

Posted by Alin Marinescu on Friday, January 6, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru arsuri stomac

Cine nu a avut măcar o dată arsuri la stomac? Cauzele sunt multiple și trebuie identificate pentru a acționa corect. Iată cele mai frecvente cauze ale arsurilor la stomac și ce să faci ca să scapi de ele.
Cum apare arsura de stomac? Arsurile stomacale sau epigastrice se definesc printr-o senzație de acreală sau aciditate localizată la nivelul stomacului. Aceste dureri se manifestă adesea imediat după masă sau când stai culcat. Mai pot apărea și după ingestia anumitor alimente acide sau prea grase.
Ce este pirozis? Contrar arsurilor stomacale care se limitează la sacul gastric, pirozisul se caracterizează printr-o arsură ascendentă care pornește din stomac. Această senzație este însoțită de ridicarea acizilor din stomac către esofag, care pot ajunge în gât sau chiar în cavitatea bucală, lăsând un gust de arsură acidă.
Ce este refluxul gastro-esofagian (RGE)? Peste 50% din populație, dacă nu mai mult, suferă de reflux fără să știe. Manifestările sunt diferite și pot fi și sub forma tusei. El apare în momentul în care o parte din conținutul stomacului trece în esofag. Devine patologic dacă alterează viața pacientului sau determină leziuni la nivelul esofagului. Acestea, netratate, pot avea urmări grave. Nu trebuie să uităm că secrețiile stomacale sunt foarte acide și pot produce adevărate arsuri.
Ce este hernia hiatală? În mod normal, stomacul se situează sub diafragmă, mușchiul respirator care separă abdomenul de torace. Acest mușchi are trei orificii prin care trec esofagul, artera aortă și vena cavă. Esofagul face legătura dintre stomac și cavitatea bucală. Când orificiul prin care trece esofagul se lărgește, stomacul urcă către torace. Avem de-a face în acest caz cu hernia hiatală care poate fi însă retractabilă, situație în care o dietă adecvată o ține în frâu.
Cauze ale  arsurilor la stomac. Arsurile stomacului pot avea multiple origini. Anumite medicamente- de exemplu antiinflamatoarele nesterioide, cum este aspirina. Aceasta inhibă enzima care controlează secrețile mucusului și ale bicarbonaților, principalii factori de protecție a stomacului. Arsurile provocate de tulburările de motricitate a tubului digestiv, sau consecința unui RGE. Când apar astfel de manifestări e bine să mergi la doctor.
Ce factori favorizează arsurile stomacului? Anumite alimente pot favoriza apariția arsurilor, cum ar fi cele grase, citricele, băuturile carbogazoase, cruditățile, cafeaua, fructele și mâncarea picante. E bine să fie evitate mesele copioase sau să te culci imediat după masă. Tutunul, alcoolul sunt și ele stimulente ale secrețiilor gastrice acide, deci trebuie evitate.
Cum le tratezi? Pentru cele episodice sunt suficiente simple antiacide, care elimină durerea. Dacă persistă medicul îți va prescrie un tratament adecvat problemei tale.

Sursa:   www.libertatea.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cauze ale arsurilor la stomac. cum le eviți și cum le tratezi