Cat de diferiti sunt, in realitate, barbatii si femeile

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cat de diferiti sunt, in realitate, barbatii si femeile

Desi par total diferiti, barbatii si femeile au multe caracteristici comune, pentru ca in fiecare dintre noi exista, din punct de vedere psihologic, atat femininul, cat si masculinul. „In general, am putea defini principiul feminin prin afectivitate, flexibilitate, receptare, relaxare, cooperare. La randul sau, principiul masculin s-ar traduce prin rationalitate, rigiditate, emitere, actiune, competitie, analiza. Deci, metaforic vorbind, in fiecare dintre noi se gaseste o femeie si un barbat, in fiecare dintre noi se regasesc aceste caracteristici, manifestate sau blocate, latente sau potentate, intr-o mai mare sau mai mica masura. O femeie intra in competitie impulsionata de principiul ei masculin, in timp ce un barbat este dispus sa coopereze stimulat de principiul lui feminin", subliniaza psihoterapeutul Anca Kosina pentru Gandul.

In fiecare om exista nevoi fundamentale de afectiune, grija sau suport si exista nevoi particulare, pe care femeile, respectiv barbatii, sunt mai apte sau mai apti sa le indeplineasca. „De exemplu, greu vei gasi un barbat sa faca „shopping”, sa cutreiere prin magazine, iar apoi sa fie relaxat si fericit. La fel de rara este o femeie care merge pe stadion si injura echipa adversa, arbitrii sau chiar antrenorul echipei favorite. Un barbat este preocupat de actiune, el pleaca mai degraba la o „lupta”, decat sa stea doua ore la o cafea sau un ceai cu cel mai bun prieten, discutand despre emotii si calitatea relatiilor lor. in acelasi fel, o femeie este mai preocupata de legaturile cu alte fiinte umane, de o comunicare afectuoasa si sincera, decat de legaturile cu surubelnita sau bujia. in timp ce o femeie isi va pune in fiecare zi alte haine, in functie de dispozitia pe care o are, un barbat este capabil sa poarte toata saptamana acelasi costum si sa fie linistit, sa se simta bine.Emisferele creierului sunt legate printr-o serie de nervi ce alcatuiesc “corpul calos”. Acest “cablu” imbunatateste comunicarea dintre cele doua emisfere, permitand schimbul de informatii, ca si cum am avea doua calculatoare cu o interfata unica. in cazul femeilor, corpul calos este mai gros, avand cu peste 30% mai multe conexiuni decat in cazul barbatilor”, mai spune specialistul.

Femeile au insa conexiuni mult mai ample intre cele doua emisfere. „Daca inima unei femei este fericita, ea va transmite aceste semnale creierului, care le va procesa cu o amploare mai mare, iar aceasta va radia. Daca insa inima ei este “goala”, tristetea poate fi adanca.

Pe de alta parte, barbatii, fiind focusati mai mult pe actiune, pe gandire sau analiza, au o anumita inertie in a se deschide afectiv, in a-si comunica autentic emotiile, sentimentele.

Pur si simplu, exista diferente intre structura psihologica a barbatilor si cea a femeilor, asa cum exista o anumita complementaritate, pe care se poate construi o baza solida, echilibrata si durabila pentru o relatie.

Totusi, in cazul unei despartiri,  nu putem generaliza, nu putem afirma ca unul dintre sexe sufera mai mult decat celalalt, deoarece exista femei ce au un tip de personalitate „mai putin vulnerabil afectiv”, asa cum exista barbati sensibili, care vor trai amplificat un conflict emotional”, concluzioneaza psihoterapeutul Anca Kosina.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cat de diferiti sunt  in realitate  barbatii si femeile